Obraćanje Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjednika SDA na novogodišnjoj konferenciji za medije SDA

1ngsda000

Obraćanje Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjednika SDA na novogodišnjoj konferenciji za medije SDA


Cijenjeni predstavnici medija, drage stranačke kolege, dame i gospodo,

Es-selamu alejkum i dobro vam jutro,

Prenosim vam pozdrave i od predsjednika Tihića koji zbog oporavka nije mogao voditi današnju konferenciju. Moja prva želja za godinu u koju ulazimo je dobro zdravlje našem predsjedniku. Potreban nam je na putu koji će SDA preći od januara do oktobra 2014. godine.

Šta reći o prošloj godini? Uvjeren sam da dijelimo mišljenje da je to bila godina za zaborav. Godina zastoja, političke, reformske, ekonomske, idejne stagnacije, u nekim segmetnima i nazadka.

Olako razbijena koalicija SDP-SDA, zbog otpora SDA da učestvuje u slabljenju države kroz loš budžet i niz retrogradnih zakona, dovela je do haotičnog stanja u zemlji. Od kantona, preko entiteta do vrha države. Nivo lokalne samouprave je bio bolji dio vlasti, gdje je SDA kroz rad 39 načelnika koji pripadaju ovoj stranci, davala doprinos stabilnosti prilika.

Standard i kupovna moć građana su padali, rastao je broj nelikvidnih firmi, broj nezaposlenih – posebno zabrinjava procenat od 60% nezaposlenih među omladinom. Zemlja se dodatno zadužila – bez kredita MMF oba entitetska budžeta bi bila pred bankrotom.

Privreda BiH je ipak pokazala žilavost – BH Telekom i ostali telekom operateri su ponovo unijeli značajna sredstva u entitetske budžete, izgradnja Koridora V-C je praćena kontroverzama ali zapošljava dobar dio građevinske operative, Energoinvest uspijeva dobiti posao na inostranim tržištima, namjenska industrija bilježi snažan oporavak, Zirat bank i BBI bank su investirale preko 130 mil. KM u projekte održivog povratka… ali izostala je sistematska podrška države. Sredstva od preko 100 mil. KM namijenjena razvoju malih i srednjih preduzeća kroz IPA fondove i ODRAZ nisu povučena zbog indolencije vladajuće koalicije.

Zaustavljen je put BiH ka EU i NATO integracijama. Štete, osim onih koje se odnose na ugled zemlje, na stvaranje političkog i poslovnog ambijenta su nemjerljive… ali su mjerljive cifre u milionima Eura koja nećemo povući iz IPA fondova.

SDA, mada opoziciona stranka na nivou države, je učinila sve da se iznađe rješenje po presudi Sejdić-Finci. Model koji je trenutačno na stolu rješava bit presude. Također, on izlazi u susret opravdanim zahtjevima hrvatskih stranaka, ali ne izlazi u susret neopravdanim zahtjevima da se u ustav unose etnička izborna područja.

Apelacija predsjednika Tihića koju je prihvatio Ustavni sud je trebala da olakša rješavanje pitanja nepokretne vojne imovine. Nažalost, vladajuća koalicija je krenula u smjeru suprotnom duhu presude – umjesto da dodijele 63 perspektivne lokacije Oružanim snagama, krenuli su u pokušaj dijeljenja kompletne državne imovine entitetima, podjelu resursa i državnog erara!

Pored ovog, SDP i SNSD su inicirali izmjene Zakona o sukobu interesa, Zakona o javnim nabavkama, Zakona o jedinstvenom matičnom broju, Zakona o državljanstvu, Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, Zakona o osnivanju Kompanije za prijenos električne energije, Zakona o privrednoj komori BiH. Sve navedene izmjene idu na štetu države BiH i dostignutog nivoa reformi – SDA je upozoravala i blokirala donošenje zakona u mjeri u kojoj je to bilo moguće.

SDA će iskoristiti sve mehanizme da spriječi nastavak uzvajanja štetnih izmjena zakona koje su u planu: Izbornog zakona kroz uvođenje zatvorenih izbornih listi i ukidanje glavnog centra za brojanje glasova pri CIK-u, Zakona o državnoj službi koje bi uvele političku kontrolu nad službom, Zakona o VSTV koje bi uvele političku kontrolu nad radom tužilaštava, te Zakona o Centralnoj banci kojim bi se ugrozila stabilnost Banke i valute.

Prošla godina je bila godina raskola u strankama i koalicionim savezima, osnovane su i nove političke stranke, među kojima Narodna fronta Željke Komšića pokazuje najjači potencijal.

SDA i HDZ su proklamovali intenzivnu saradnju na strateškim pitanjima. Prvi koraci su usporeni, neki i pogrešni – poput Zakona koji je predložio HDZ o gradu Mostaru kao jednoj izbornoj jedinici bez dogovora sa SDA. Ali vjerujemo da je kvalitetno partnerstvo ostvarivo i da bi bilo od koristi za cijelu BiH; rješenja pitanja Sejdić-Finci, grada Mostara, simetričnih rješenja sa HNK i SBK su ostvariva ako se odustane od maksimalističkih ciljeva.

2013. je konačno obavljen popis stanovništva, stanova i domaćinstava u BiH; preliminarni rezultati pokazuju da je u izvjesnoj mjeri sačuvana multietnička matrica BiH. Prema trenutačnim procjenama na teritoriju RS je popisano između 40 i 50% Bošnjaka u odnosu na predratni broj. SDA se snažno angažirala na pripremama za popis kroz terenski rad skoro 1.000 aktivista.

Bilo je pokušaja, često nespretnih, SIPE i tužilaštva da dokažu kako nema «nedodirljivih» u zemlji. Vidjećemo šta će donijeti sudski proces protiv predsj. Federacije Budimira, ali upad kakav je učinjen u zgradu Predsjedništva BiH je štetio ugledu zemlje, a tvrdnje o podmetanju dokaza koje nisu demantovane štetile su ugledu tužilaštva. Hapšenje poslanika Mehmedovića je bilo protuzakonito i SDA je snažno stala uz svog dugogodišnjeg aktivistu.

Nastavila se borba protiv diskriminacije u RS – protesti pred OHR roditelja iz Konjević polja su dali početne rezultate, jučer je spriječeno rušenje kuće u Višegradu u kojoj je spaljeno 53 Bošnjaka. Začuđujuća je šutnja Vijeća ministara i mlako suprotstavljanje predstavnika međunarodne zajednice grubom kršenju međunarodnih konvencija, ustava i zakona BiH. SDA će do kraja insistirati i nastaviti ustrajno raditi na uklanjanju svih vidova diskriminacije, naročito kad se ona vrši nad preživjelim žrtvama genocida.

Apelacija koju sam uputio Ustavnom sudu se takođe odnosi na uklanjanje diskriminacije sadržane u Zakonu o praznicima u RS – Venecijanska komisija je dala podršku ovom zahtjevu ocjenjujući da proslava 9.januara 1992. kao Dana RS diskriminira nesrbe u ovom entitetu.

Otkrivena je jama Tomašica za koju se pretpostavlja da krije preko 1000 tijela ubijenih civila Bošnjaka i Hrvata, većinom logoraša. Deprimirajuća i obeshrabrujuća je spoznaja da je okolno stanovništvo skoro dvije decenije prikrivalo istinu o najvećoj mas. Grobnici u regionu.

Haški tribunal je izrekao prvostepenu presudu šestorici dužnosnika nekadašnje Herceg Bosne. Formiranje ove para-države je osuđeno kao udruženi zločinački poduhvat iza kojeg su stajali predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman i ministar Gojko Šušak i čiji cilj je bilo etničko čišćenje tog teritorija BiH od nehrvata te pripajanje Hrvatskoj.

Nažalost, Haški tribunal nije primijenio isti, pravični kriterij kada je u pitanju daleko obimnija agresija Srbije na Bosnu i Hercegovinu. Oslobađajuće presude Perišiću, Stanišiću i Simatoviću su uvrijedile žrtve, ali i zdrav razum – podrška Beograda vojsci Karadžića i Mladića je trajala kontinuirano kroz svo vrijeme rata u kom je sva svjetska javnost svakodnevno saznavala za stravične zločine, etnička čišćenja, konc-logore na teritoriji BiH. Očekujemo reviziju presude Perišiću i primjerne drugostepene presude za gospodare rata čije naloge su u BiH izvršavali «Škorpioni» i slične zločinačke jedinice.

Proces normalizacije u regionu bi bio ubrzan uz pravičnije presude Tribunala. Taj proces je ipak nastavljen – nakon uznemirujućih i neutemeljenih izjava predsjednika Nikolića o «dvije srpske države na Balkanu» koje su bile razlog da Željko Komšić odustane od dugo planirane posjete Predsjedništva BiH Srbiji, desio se pozitivan preokret. Posjetu smo obavili Nebojša Radmanović i ja, a predsjednik Nikolić je korigovao svoj stav i uputio poruke koje mogu otvoriti novu, pozitivniju stranicu u odnosima BiH i Srbije.

BiH ne ide ka EU, ali u julu 2013. EU je došla na granice BiH – Hrvatska je postala 28. Članicom Unije. SDA je pozdravila ovaj uspjeh susjedne Hrvatske, sve pozitivno u regionu će se pozitivno odraziti i na BiH.

Sportisti, umjetnici, kulturni radnici su u prošloj godini unosili svjetlo u sumračnu atmosferu u zemlji. Naravno, Fudbalska reprezentacija je napravila najznačajniji podvig, ali treba pomenuti i sjedeću odbojku, košarkaše, rukometaše. SDA čestita fudbalskom savezu i reprezentaciji, kao i svim sportistima koji su sa uspjehom i ponosom nosili državni grb BiH. Čestitamo i timu koji organizuje Sarajevski filmski festival, zahvaljujući njima Sarajevo je ljetos ponovo bilo glavni grad regiona.

Ministarstvo kulture u Vladi Federacije BiH je na dobrom putu da pronađe rješenje za finansiranje Zemaljskog muzeja u Sarajevu. SDA podržava Ministarstvo i očekuje iznalaženje privremenog rješenja finansiranja svih 7 BiH institucija kulture.

Dame i gospodo,

Aktuelna parlamentarna većina predvođena SDP-om je tokom protekle godine, kao i u prethodne dvije godine, zorno pokazala da nije sposobna vladati procesima u BiH – kako drugačije objasniti izostanak rezultata na planu EU i NATO integracija, socijalne zaštite, zaštite ljudskih prava, a posebno ekonomije.

Jedino za što su sposobni je generiranje stalno novih kriza, svakodnevnih promjena parlamentarnih većina, kreiranje po BiH štetnih sporazuma.

Izlaz iz ovog stanja su opći izbori iduće godine. Pozivamo ih da, bez odlaganja, dopune izborni zakon vezano za izborne jedinice za državni parlament iz entiteta RS, i na taj način omoguće održavanje izbora. Izražavamo sumnju da su prepucavanja između domova Parlamentarne skupštine dio plana vladajuće garniture da odloži izbore. Najgora varijanta, politička i ekonomska agonija, bi bilo neodržavanje izbora u okotobru iduće godine!

Tražimo od aktuelne parlamentarne većine na državnom nivou da do izbora pokrenu sa mrtve tačke procese integracije BiH u EU i NATO, da promijene indolentan odnos spram privrede, naročito realnog sektora koji je baza čitave ekonomije, i da odustanu od donošenja izmjena zakona koje su štetne po BiH.

Uvjereni smo da će građani BiH na narednim izborima povjerenje dati snagama koje to zaslužuju, tako da će iduću novogodišnju press konferenciju SDA održati kao nadmoćno pobjednička politička stranka.

Svima vam želim sretnu, bolju i berićetniju 2014. godinu!

1ngsda009