Obilježena 25. godišnjica od ubistva tuzlanske mladosti na Kapiji

Obilježena 25. godišnjica od ubistva tuzlanske mladosti na Kapiji

Dijeljenje

Polaganjem vijenaca i cvijeća danas je u Tuzli uz nešto kraći protokol zbog mjera koje su na snazi zbog pandemije koronavirusa, obilježena 25. godišnjica od masakra na Kapiji, najtežeg ratnog zločina nad civilnim stanovništvom tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Delegacija Gradskog SDA Tuzla položila je cvijeće na groblju / mezarju civilnih žrtava rata na Slanoj Banji. Cvijeće su položili i članovi porodica ubijenih, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, delegacija Vlade FBiH koju su činili premijer Fadil Novalić, federalni ministar za pitanja boraca i potpredsjednik GO SDA Tuzla Salko Bukvarević  te federalni zastupnik Salko Zildžić predsjednik GO SDA Tuzla, zatim delegacija Gradskog vijeća Tuzla, predstavnici Oružanih snaga BiH, Univerziteta u Tuzli,  boračkih, stranačkih i nevladinih organizacija i udruženja, vjerskih zajednica kao i mnogi građani Tuzle. Nakon toga cvijeće je položeno i na mjestu stradanja na Kapiji.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je istakao da je zločin počinjen na današnji dan prije 25 godina u Tuzli velika tragedija ne samo za BiH, nego i zemalje regije.˝Mi znamo da danas Novak Đukić slobodno šeta i uživa sve moguće privilegije države Srbije. To je negativna poruka susjeda. Očekujemo da će pravda ipak ugledati svjetlo dana. Za međudržavne relacije i uspostavljanje pravde, nadležna je država BiH˝, izjavio je Novalić.

U periodu od 15. maja 1992. godine pa do 25. augusta 1995. godine, Tuzla je tučena hiljadama projektila raznih vrsta i kalibara. Oko 90 odsto tih projektila ispaljeno je sa lokaliteta Majevica, a ostalih 10 sa lokaliteta Ozrena. Tuzla je u tom periodu granatirana minobacačima, haubicama, topovima, tenkovima i raketama zemlja- zemlja, ali i kasetnim projektilima.
Većina projektila sa Majevice je ispaljivana sa lokaliteta Ostojići, Cviljevina, Makin Stan, Površnice, Ploče, Modrašnica, Kapljevac, Greda.

Tenkovi su uglavnom djelovali sa puta koji povezuje Površnice sa Modrašnicom. Sa namjerom da ubiju što više civila, Karadžićevi i Mladićevi vojnici, osim iz pravca Majevice, povremeno su i iznenadno Tuzlu granatirali i iz sasvim drugog pravca, iz pravca Ozrena.

Način granatiranja Tuzle i vrste ispaljenih projektila ukazuju na osnovni cilj agresora bio usmrtiti i raniti što veći broj civilnog stanovništva. Haubički, topovski i tenkovski projektili, kojima je najčešće tučena Tuzla, pripadaju skupini parčadnorušećih, koji se nakon aktiviranja rasprskavaju u prosjeku na 1000 do 1.500 parčadi. Opasnost djelovanja se uvećava jer padaju na čvrstu, asfaltnu podlogu.

Granatiranje Tuzle predstavljalo je sistematsko terorisanje stanovništva. Tome svjedoči i činjenica da je agresor često primjenjivao metodu ispaljivanja samo po jednog projektila u nepravilnim razmacima od 45 do 60 minuta. Zna se da je prvi projektil najopasniji, od njega civili masovno stradaju.

Od ukupnog broja projektila kojima je gađana Tuzla, samo 5 odsto odnosi se na selektivno djelovanje po lokalitetu kasarne u Solini, industrijskoj zoni i releju na Ilinčici. Ostalih 95 odsto projektila ispaljeno je na urbano područje.
Do sada je utvrđeno da je u periodu od 15.05.1992. godine do 25.08.1995. godine na taj način vojska Jugoslavije i paravojska takozvane Srpske Republike pod komandom Radovana Karadžića i Ratka Mladića, u Tuzli ubila preko 200 i ranila preko 1000 civila.

25.maja 1995. godine je od granate ispaljene sa položaja tzv. Vojske Republike Srpske na Ozrenu ubijena 71 mlada osoba, a preko 150 je teško i lakše ranjeno. Prosječna dob ubijenih i ranjenih bila je 23 godine. Masakr će ostati upamćen kao jedan od najvećih zločina protiv civilnog stanovništva tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Za zločin na Kapiji pravosnažno je osuđen Novak Đukić , ali on se trenutno krije u Srbiji.