Obilježen 4. april, datum početka pružanja tuzlanskog otpora agresiji na BiH

Obilježen 4. april, datum početka pružanja tuzlanskog otpora agresiji na BiH

Dijeljenje

Delegacija Gradskog odbora SDA Tuzla je u povodu 4. aprila 1992. godine, početka pružanja tuzlanskog otpora agresiji na BiH, odala počast poginulim borcima i civilnim žrtvama rata na Ceremonijalnom platou na Slanoj Banji.

Cvijeće je položeno na Partizanskom spomeniku, na spomeniku Zlatnim ljiljanima, zatim na spomeniku poginulim braniteljima Tuzle i BiH od 1992.-1995. te na groblju civilnih žrtava rata.

4.aprila 1992. godine je održana sjednica Skupštine opštine Tuzla na kojoj je donesena odluka o organizovanju odbrane Tuzle i pružanju otpora agresiji na Bosni i Hercegovinu. Za odluku da se Tuzla i Bosna i Hercegovina brane na zakonit način glasali su odbornici iz svih političkih stranaka. Tadašnju Skupštinu opštine Tuzla činilo je 100 odbornika iz sljedećih političkih stranaka: UBSD-a (tadašnji Reformisti), SDP-a, SDA, HDZ-a, Liberala, MBO-a, Demokratske stranke i SDS-a. Svi oni jednoglasno, donijeli su odluku o pružanju organizovanog otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu tako da 4. april 1992. godine ima posebno mjesto u historiji jer je tada započela uspješna odbrana Tuzle.