Obilježeni značajni datumi ARBiH: „Ne zaboravljajući prošlost gradimo budućnost, časno se sjećajući onih koji su životima i srcem odbranili jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu“

IMG 6659

Obilježeni značajni datumi ARBiH: „Ne zaboravljajući prošlost gradimo budućnost, časno se sjećajući onih koji su životima i srcem odbranili jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu“

Dijeljenje

Armija Republike Bosne i Hercegovine nije bila velika po broju boraca, ali je sasvim sigurno jedna od velikih vojski u historiji ratovanja, kazao je svojevremeno predsjednik SDA BiH Bakir Izetbegović.

O njenom značaju svjedoči to što se uspjela oduprijeti daleko moćnijem agresoru na našu zemlju i sačuvati našu jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu. I danas, skoro tri decenije nakon završetka rata, sa ponosom se sjećamo njenih boraca, a sa tugom i neizmjernim poštovanjem njenih šehida, odnosno svih onih koji su dali svoje živote i dijelove tijela kako bismo mi danas živjeli slobodno.

Ovih dana Jedinstvena organizacija boraca Konjica je obilježila 26. godišnjicu formiranja 4. korpusa Armije RBiH, a i 7. muslimanska viteška oslobodilačka brigada je osnovana prije 26 godina. Borci, patriote, ljudi koji su gradili i branili ovu zemlju, s ponosom su obilježili ove datume.

Brojne delegacije Jedinstvene organizacije boraca, Saveza ratnih vojnih invalida, Unije veterana, porodica poginulih boraca i šehida, udruženja Zlatnih ljiljana su posjetili mostarske Šehitluke i učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća odale dužno poštovanje svim borcima palim pod zastavama 4. korpusa u borbi za slobodu države Bosne i Hercegovine. 4. korpus je formiran 17. novembra 1992. godine Odlukom Predsjedništva BiH i naredbom štaba vrhovne komande Armije RBiH.


IMG 6648
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je u svom obraćanju u Konjicu naveo da je 4. korpus zajedno sa drugim korpusima bio garant očuvanja države Bosne i Hercegovine. Podsjetio je da je ratni put bio težak, trnovit i bolan, ali istovremeno častan i dostojanstven te da će se generacije koje dolaze uvijek sjećati hrabrih momaka i djevojaka koji su branili i odbranili svoju domovinu. Ukazao je na to da u budućem periodu moramo braniti lik i djelo rahmetli Alije Izetbegovića jer danas mnogi, dovodeći u pitanje lik Alije Izetbegovića, pokušavaju da udare u temelj na kojem mi kao narod stojimo, za kojeg je i Ričard Holbruk kazao da nije bilo njega, ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine, a ne smijemo zaboraviti da je 200 hiljada boraca vjerovalo tom čovjeku braneći domovinu Bosnu i Hercegovinu.

IMG 6626
Danas, kada je sve veći i jači udar na Bosnu i Hercegovinu, kada vanjski i unutrašnji neprijatelji rade na razjedinjavanju Bošnjaka, jedinstvo bh.patriota je neophodno.

Federalni ministar za pitanja boraca doc.dr. Salko Bukvarević je uz čestitke za 26. godišnjicu formiranja 4. korpusa Armije RBiH kazao da su borci 4. korpusa Armije RBiH odbranili dolinu Neretve, koja je bila i ostala kičma države. Ministar se osvrnuo na četverogodišnji mandat i naveo da dostignuti obim prava za boračku zaštitu za vrijeme ovog mandata zahvaljujući Sporazumu Vlade FBiH i boračkih organizacija, prvi put nije umanjivan i da su redovno i bez zakašnjenja isplaćivane invalidnine i naknade za sve korisnike. Također, je upozorio kako zbog nejedinstva boračkih saveza i udruženja i uplitanja određenih politika, okrenutih prikupljanju jeftinih političkih poena, Zakon o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica, nažalost, nije usvojen te da u narednom periodu ovo pitanje treba biti prioritet u rješavanju. Ovo ministarstvo je direktno učestvovalo u zapošljavanju 3.000 šehidske djece, a ministar je kazao da će s takvom praksom i nastaviti. Poručio je smo svi dužni raditi na jačanju Bosne i Hercegovine.

„ Dužnost svih nas je da nastavimo graditi, štititi i usmjeravati ka evropskim integracijama Bosnu i Hercegovinu koju su svojim životima i tijelima tokom posljednje agresije sačuvali naši hrabri očevi, braća, sestre i sinovi na čelu sa vrhovnim komandantom rahmetli Alijom Izetbegovićem. Ne zaboravljajući prošlost gradimo budućnost, časno se sjećajući onih koji su životima i srcem odbranili jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu“ – kazao je ministar Bukvarević.

IMG 6625
IMG 6590
04
Borci ARBiH su obilježili i 26. godišnjicu od formiranja 7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH gospodin Bakir Izetbegović koji 20. novembra završava svoj drugi mandat u Predsjedništvu BiH gdje je proveo deset godina, je u svom obraćanju kazao:

“Dvije godine sam bio uz Aliju, a osam sam radio. Te dvije godine su vrjednije nego ovih osam. Sedma muslimanska mi je uvijek bila u srcu, jer smo svi zajedno voljeli Aliju, narod, zemlju i jer smo muslimani. Čast mi je što sam svoj posljednji govor održao upravo pred vama” zaključio je Izetbegović u Zenici.

Ova jedinica, koja je formirana prije 26 godina, dala je veliki doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine, ne samo na području koje je kontrolirao Treći korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine, u čijem je sastavu bila, već i na ostalim ratištima naše države.

Borci 7. muslimanske brigade su na ratištima pokazali veliku srčanost, hrabrost i požrtvovanost u odbrani domovine, i nikada se ne smiju zaboraviti njihovi podvizi kao što su operacije oslobađanja Vozuće i Vlašića. 

“Naredbom rahmetli Alije Izetbegovića formirana je brigada sa sjedištem u Zenici, kroz koju je prošlo 6.380 boraca iz 60 općina BiH, od kojih je 236 dalo život za domovinu, a zabilježeno je i 1.200 teških i 1.800 lakših ranjavanja tokom dejstava” podsjetio je Amir Kubura, jedan od bivših komandanata brigade, a sada predsjednik Udruženja 7. muslimanske brigade Zenica.

U sklopu obilježavanja položeno je i cvijeće na spomen-obilježju u zeničkoj vojnoj kasarni u kojoj je bila komanda i sjedište brigade, a Udruženje Sedme muslimanske brigade posjetilo je i Šehidsko mezarje Kovači gdje su odali počast svim šehidima, generalu rahmetli Rasimu Deliću i rahmetli predsjedniku Aliji Izetbegoviću.

IMG 6638

IMG 6621

IMG 6629