Obilježena dvadesetiprva godišnjica pogibije Zlatnog ljiljana Senada Mehdina Hodžića Crnog labuda

crnilabud2013026

Obilježena dvadesetiprva godišnjica pogibije Zlatnog ljiljana Senada Mehdina Hodžića Crnog labuda

 

Klub Patriotske lige općine Tuzla 10. maja 2013. godine učestvovao je u obilježavanju dvadesetiprve godišnjice pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Mehdina Senada Hodžića poznatim pod nadimkom „Crni labud”, koje je upriličeno u Hemlijašima. Organizator obilježavanja bila je Fondacija „Crni labud”.

Predstavnici Patriotske lige općine TK, Kluba P.L.-a općine Tuzla, predstavnici Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona, članovi Fondacije “Crni labud”, saborci i prijatelji položili su cvijeće i proučili fatihu  na spomen obilježju poginulim braniteljima Tuzle od 1992.-1995. te na spomeniku Zlatnim ljiljanima na Slanoj Banji, a zatim je obilježavanje nastavljeno u Hemlijašima kod Kalesije gdje se u haremu Atik džamije nalazi mezar ovog heroja. Nakon proučenog tevhida, general A RBiH Salih Malkić održao je prigodno obraćanje o liku i djelu Mehdina Senada Hodžića i o odbrani Bosne i Hercegovine na ovom području.

crnilabud2013014
crnilabud2013025
Senada Mehdina Hodžića prisjetio se i njegov saborac Salko Bukvarević :  ” Svake godine porodica i saborci našeg komandanta Senada Hodžića “Crnog labuda ” obilježavaju ovaj dan jer je on uistinu važan u istoriji odbrane Bosne i Hercegovine. Samo tog dana Senad je sa dvadesetak boraca zaustavio napredovanje četnika od Drine prema Tuzli, zarobio tenk, samohotku i na kraju bitke je pokošen od strane neprijatelja. Do tog dana je organizirao kompletnu odbranu tog dijela Podrinja i Sjeveroistočne Bosne. Sve jedinice specijalne namjene su bile pod njegovom komandom i zaista se radi obilježavanju pogibije istinskog heroja odbrane BiH, čovjeka koji je dao najviše što se moglo dati za odbranu. Sjećajući se našeg komandanta Senada “Crnog labuda”, sjećamo se svih bosanskih šehida i poginulih boraca koji su branili i odbranili Bosnu i Hercegovinu. Želimo da se to nikada ne zaboravi, da učenici osnovnih i srednjih škola o tome znaju, da nastave tu tradiciju obilježavanja i nakon nas ” – istakao je Salko Bukvarević, u ime Kluba Patriotske lige općine Tuzla.

crnilabud2013050
Mehdin Senad Hodžić poginuo je kao vojnik 10. maja 1992. u selu Zaseok u Sapni, gdje je njegovom zaslugom izvojevana jedna od prvih pobjeda buduće Armije RBiH nad agresorskim snagama. Tog dana pokrenuta je ofanziva na Zaseok od strane četničkog agresora, potpomognuta JNA, sa ciljem da se zauzme selo i uništi bošnjački narod. Hrabri branitelji Zaseoka, na čelu sa legendarnim Kapetanima Senadom i Hajrom, zaustavili su ofanzivu i tom prilikom su zarobljeni tenk T-55, samohotka i uništeno komandno vozilo, prvo zarobljeno oružje u BiH. Zahvaljujući komandantu Mehdinu Hodžiću i njegovim saborcima, prvi put je sačuvan narod ovog kraja, cijela slobodna teritorija Teočaka i Zvornika. Nažalost, u smiraj bitke, poginuo je i junak Mehdin Senad Hodžić. Četnički snajperista ga je pogodio tačno u srce. Zajedno sa njim poginula su još tri borca Armije BiH.

Za vrijeme borbi, a i pri samom ranjavanju Mehdin je govorio da se Tuzla i BiH brane na Drini, uz poruku svojim saborcima: “Nemojte da se šalite da ovu liniju napustite”. Obećanje dato majci da četnička noga neće kročiti u Tuzlu je ostvareno zahvaljujući patriotama i borcima koji su slijedili primjer komandanta ” Crnog labuda “. Borio se časno i u skladu sa zakonima ratovanja po Ženevskoj konvenciji, hrabro se odupirući svim četničkim napadima sa ljudstvom svoje jedinice, slabo opremljene, ali spremne da slijedi njegove naredbe.

crnilabud2013030
Mehdin Senad Hodžić posthumno je odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata i promoviran u čin Brigadnog generala Armije Republike Bosne i Hercegovine za zasluge u pripremanju odbrane zemlje od agresora. Dobitnik je najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan. Nakon njegove pogibije saborci odlučuju da ime “Crni labud” daju i njegovoj jedinici koja postaje elitna jedinica za specijalne namjene Armije BiH ” Crni Labudovi”. Poslije rata, njegovo ime i dalje živi u Fondaciji koja ga ponosno nosi, te štiti lik i djelo hrabrog komandanta.

crnilabud2013036
Klub P.L.-a općine Tuzla