Obilježena dvadesetidruga godišnjica pogibije Zlatnog ljiljana Senada Mehdina Hodžića Crnog Labuda

14crnilabud001

Obilježena dvadesetidruga godišnjica pogibije Zlatnog ljiljana Senada Mehdina Hodžića Crnog Labuda

Klub Patriotske lige općine Tuzla 10. maja 2014. godine je u saradnji sa Savezom boraca Patriotske lige Tuzlanskog kantona obilježio dvadesetidrugu godišnjicu pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Mehdina Senada Hodžića poznatim pod nadimkom „Crni Labud”. Ovaj dan se ujedno obilježava i kao Dan Mjesne zajednice Zaseok obzirom na odbrambeno-oslobodilačku ulogu ovog mjesta u proljeće 1992 godine.Mnogobrojni Senadovi saborci Crni labudovi koji su ovim povodom pristigli iz svih krajeva BiH i šire, članovi Udruženja porodica šehida i poginulih boraca, predstavnici Patriotske lige Tuzlanskog kantona, Udruženja boraca PL Sapna, Kluba Patriotske lige općine Tuzla, predstavnici Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona, delegacija 2.pješadijskog (rendžerskog) puka, predstavnici Općine Sapna, brojni prijatelji kao i mještani Zaseoka, položili su cvijeće i proučili fatihu na mjestu pogibije ” Crnog Labuda”. Nakon toga uslijedila su prigodna obraćanja o liku i djelu Mehdina Senada Hodžića i o odbrani Bosne i Hercegovine na ovom području.

14crnilabud003

14crnilabud008
Cvijeće je položeno i na spomen obilježje “Crnom Labudu ” i braniteljima tog kraja u periodu 1992.-1995. godine te su uručena priznanja i zahvalnice članovima porodica šehida i poginulih boraca iz Zaseoka.

Izvršeno je i postrojavanje Crnih Labudova sa kojima su ovaj put u stroju bili i njihovi sinovi.

Saborci i mještani proučili su fatihu i položili cvijeće i na mjestu pogibije Kapetana Hajre u Nezuku.

14crnilabud006

14crnilabud002

14crnilabud007
novialbum006
novialbum017
10. maja 1992. godine, pokrenuta je ofanziva na selo Zaseok od strane četničkog agresora, potpomognuta JNA, sa ciljem da se zauzme selo i uništi bošnjački narod. Zahvaljujući hrabrim braniteljima Zaseoka, na čelu sa legendarnim Kapetanima Senadom i Hajrom, ofanziva je zaustavljena, i tom prilikom su zarobljeni tenk T-55, samohotka i uništeno komandno vozilo, prvo zarobljeno oružje u BiH. Komandant Mehdin Hodžić i njegovi saborci su sačuvali narod ovog kraja, a ujedno je sačuvana i cijela slobodna teritorija Teočaka i Zvornika. Nažalost, u smiraj bitke, poginuo je i junak Mehdin Senad Hodžić. Četnički snajperista ga je pogodio tačno u srce. Zajedno sa njim poginula su još tri borca Armije BiH.

Za vrijeme borbi, a i pri samom ranjavanju Mehdin je govorio da se Tuzla i BiH brane na Drini, uz poruku svojim saborcima: “Nemojte da se šalite da ovu liniju napustite”. Obećanje dato majci da četnička noga neće kročiti u Tuzlu je ostvareno zahvaljujući patriotima i borcima koji su slijedili primjer komandanta ” Crnog Labuda “. Borio se časno i u skladu sa zakonima ratovanja po Ženevskoj konvenciji, hrabro se odupirući svim četničkim napadima sa ljudstvom svoje jedinice, slabo opremljene, ali spremne da slijedi njegove naredbe.

Mehdin Senad Hodžić posthumno je odlikovan ordenom Heroja oslobodilačkog rata i promoviran u čin Brigadnog generala Armije Republike Bosne i Hercegovine za zasluge u pripremanju odbrane zemlje od agresora. Dobitnik je najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan. Nakon njegove pogibije saborci odlučuju da ime “Crni Labud” daju i njegovoj jedinici koja postaje elitna jedinica za specijalne namjene Armije RBiH ” Crni Labudovi”.

14crnilabud005
U okviru obilježavanja 10. maja, dana Senadove pogibije, u mjesnoj džamiji proučen je tevhid i upriličen je obilazak šehidskog mezarja u Zaseoku.

Odigran je malonogometni turnir, a najbolji učesnici su nagrađeni peharom i zahvalnicama.

I u Atik džamiji u Hemlijašima, gdje je ukopan Mehdin Senad Hodžić, proučen je tevhid.

14crnilabud009

Klub P.L.-a općine Tuzla