Obilježena dvadeseta godišnjica pogibije Zlatnog ljiljana Senada Mehdina Hodžića Crnog Labuda

crnilabud2012139

Obilježena dvadeseta godišnjica pogibije Zlatnog ljiljana Senada Mehdina Hodžića Crnog Labuda

 

crnilabud2012057
Klub Patriotske lige općine Tuzla 10. maja 2012. godine je u saradnji sa Savezom boraca Patriotske lige Tuzlanskog kantona obilježio dvadesetu godišnjicu pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Mehdina Senada Hodžića poznatim pod nadimkom „Crni Labud”. Ovaj dan se ujedno obilježava i kao Dan Mjesne zajednice Zaseok obzirom na odbrambeno-oslobodilačku ulogu ovog mjesta u proljeće 1992 godine.

crnilabud2012074
Članovi Udruženja porodica šehida i poginulih boraca, predstavnici Patriotske lige Tuzlanskog kantona, Udruženja boraca PL Sapna, Kluba Patriotske lige općine Tuzla, predstavnici Ministarstva za boračka pitanja Federacije BiH i Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona, delegacija 2.pješadijskog (rendžerskog) puka, predstavnici Općine Sapna, članovi Fondacije “Crni Labud”, brojni saborci i prijatelji kao i mještani Zaseoka, položili su cvijeće i proučili fatihu na mjestu pogibije ” Crnog Labuda”. Nakon toga uslijedila su prigodna obraćanja o liku i djelu Mehdina Senada Hodžića i o odbrani Bosne i Hercegovine na ovom području.


Svečano je otkriveno spomen obilježje “Crnom Labudu ” i braniteljima tog kraja u periodu 1992.-1995. godina., te su uručena priznanja i zahvalnice institucijama i firmama koje su pomogle njegovu izgradnju. Spomenik svjedoči i podsjeća na datum kada je braneći našu zemlju život izgubio “Crni Labud”.

crnilabud2012081
10. maja 1992. godine, pokrenuta je ofanziva na selo Zaseok od strane četničkog agresora, potpomognuta JNA, sa ciljem da se zauzme selo i uništi bošnjački narod. Zahvaljujući hrabrim braniteljima Zaseoka, na čelu sa legendarnim Kapetanima Senadom i Hajrom, ofanziva je zaustavljena, i tom prilikom su zarobljeni tenk T-55, samohotka i uništeno komandno vozilo, prvo zarobljeno oružje u BiH. Zahvaljujući komandantu Mehdinu Hodžiću i njegovim saborcima, prvi put je sačuvan narod ovog kraja, cijela slobodna teritorija Teočaka i Zvornika. Nažalost, u smiraj bitke, poginuo je i junak Mehdin Senad Hodžić. Četnički snajperista ga je pogodio tačno u srce. Zajedno sa njim poginula su još tri borca Armije BiH.

Za vrijeme borbi, a i pri samom ranjavanju Mehdin je govorio da se Tuzla i BiH brane na Drini, uz poruku svojim saborcima: “Nemojte da se šalite da ovu liniju napustite”. Obećanje dato majci da četnička noga neće kročiti u Tuzlu je ostvareno zahvaljujući patriotama i borcima koji su slijedili primjer komandanta ” Crnog Labuda “. Borio se časno i u skladu sa zakonima ratovanja po Ženevskoj konvenciji, hrabro se odupirući svim četničkim napadima sa ljudstvom svoje jedinice, slabo opremljene, ali spremne da slijedi njegove naredbe.

Mehdin Senad Hodžić posthumno je odlikovan ordenom Heroja oslobodilačkog rata i promoviran u čin Brigadnog generala Armije Republike Bosne i Hercegovine za zasluge u pripremanju odbrane zemlje od agresora. Dobitnik je najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan. Nakon njegove pogibije saborci odlučuju da ime “Crni Labud” daju i njegovoj jedinici koja postaje elitna jedinica za specijalne namjene Armije BiH ” Crni Labudovi”. Poslije rata, njegovo ime i dalje živi u Fondaciji koja ga ponosno nosi, te štiti lik i djelo hrabrog komandanta.

U okviru obilježavanja 10. maja, dana Senadove pogibije, u mjesnoj džamiji proučen je tevhid i upriličen je obilazak šehidskog mezarja u Zaseoku, a zatim je cvijeće položeno i na spomen obilježju u centru Zaseoka.

Odigran je i malonogometni turnir, a najbolji učesnici su nagrađeni peharom.


I u Atik džamiji u Hemlijašima, gdje je ukopan Mehdin Senad Hodžić proučen je tevhid.

Članovi porodice Mehdina Senada Hodžića, predstavnici Saveza boraca Patriotske lige Tuzlanskog kantona, članovi Udruženja boraca PL Kalesija i Kluba Patriotske lige općine Tuzla , njegovi prijatelji, delegacija Mjesne zajednice Hemlijaši te predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti općine Kalesija odali su počast na mezarju heroja i položili cvijeće na njegovom mezaru.

crnilabud2012148
Upriličen je čas historije o liku i djelu “Crnog Labuda”.

Programom je predviđena i posjeta majci ovog heroja od strane predstavnika Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona i predstavnika boračkih asocijacija.

Pokrovitelji obilježavanja sjećanja na heroja Mehdina Senada Hodžića „ Crnog labuda „ su Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona i Općine Sapna i Kalesija.

Klub P.L.-a općine Tuzla