Obilježena 8-godišnjica smrti Alije Izetbegovića:Zaustavit ćemo sve pokušaje narušavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH

s

Obilježena 8-godišnjica smrti Alije Izetbegovića:Zaustavit ćemo sve pokušaje narušavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH

Dijeljenje

U povodu 8-godišnjice od smrti rahmetli Alije Izetbegovića, osnivača i prvog predsjednika SDA i predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine, delegacija SDA posjetila je danas njegov mezar na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.

Odajući počast rahmetli Aliji Izetbegoviću, predsjednik SDA Sulejman Tihić naglasio je da se ovom prilikom počast i priznanje odaju i svim poginulim braniocima Bosne i Hercegovine.

On je uz to podsjetio na politiku dijaloga i kompromisa, umjerenost i uvažavanje kulturoloških, etničkih i religijskih različitosti kao temelja borbe za Bosnu i Hercegovinu i njenog opstanka. Ta načela vrijede i danas.

Nažalost, neke političke stranke i političari su se, isključivo zarad stranačkih i ličnih interesa, poigrali i danas se igraju sa sudbinom Bosne i Hercegovine propagirajući nerealnu politiku i maksimalističke zahtjeve, ne uvažavajući druge i drukčije. Takva politika, bez obzira na namjere onih koji je kreiraju, za posljedicu ima stagnaciju u procesima unutarnje integracije Bosne i Hercegivine i njenom putu prema članstvu i NATO i Evropsku uniju. Takva politika uzročnik je podjela i sukoba.

Zato je važna uloga i jedinstvo SDA kao ozbiljne državotvorne političke stranke. SDA je zadržala vodeću ulogu u svim, posebno reformskim procesima i izrasla u stranku koja uživa ugled u zemlji i inozemstvu, kazao je Tihić. Također je naglasio kako se bez SDA ne može odlučivati i da je ona garant očuvanja političke stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Ima i onih koji su se zbog ličnih i privatnih interesa predstavljali kao zaštitnici lika i djela Alije Izetbegovića, a sada ga napadaju i šire neistine o njemu.

Ali takvi su u manjini, a njihove ocjene i tvrdnje ne mogu izdržati ozbiljnu kontrolu historije.

Učinit ćemo sve da izbjegnemo podjele i sukobe. Jednako ćemo odlučno zaustaviti sve projekte čija je namjera da naruše teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

Tokom hiljadugodišnje povijesti, pokazalo se da je trajna jedino Bosna i Hercegovina, a da se sve ostalo mijenja.

Predsjednik SDA ponovno je pozvao relevantne institucije za provođenje zakona da okončaju istragu i procesuiranju odgovorne za teroristički čin napada na mezar Alije Izetbegovića koji se dogodio prije pet godina.

sda.ba