Obilježena 29. godišnjica od osnivanja SDA u Tuzli: SDA je vratila ponos i identitet Bošnjacima

IMG 4067 800x533

Obilježena 29. godišnjica od osnivanja SDA u Tuzli: SDA je vratila ponos i identitet Bošnjacima

Gradski odbor SDA Tuzla je u ponedjeljak 05.avgusta u hotelu Mellain svečanom sjednicom obilježio 29. godišnjicu od osnivanja SDA u Tuzli. Sjednici su prisustvovali brojni članovi Stranke, među kojima su osnivači, nekadašnji predsjednici mjesnih odbora, članice Asocijacije žena, Asocijacije Fatma, članovi Asocijacije mladih, rukovodstva SDA sa svih nivoa, premijer FBIH Fadil Novalić, premijer TK Denijal Tulumović, a počasni gost bio je predsjednik SDA BiH i predsjedavajući Doma naroda PS BiH Bakir Izetbegović.

Predsjednik Povjereništva GO SDA Tuzla doc.dr. Salko Bukvarević je čestitao osnivačima i članovima 29. godišnjicu Stranke, naglasivši da je SDA politički koncept u službi svakog građanina BiH, te da je ova stranka prije svega ponosno gradila i čuvala državu Bosnu i Hercegovinu. „Formiranje SDA je imalo za cilj prije svega očuvanje države BiH i političko uspravljanje Bošnjaka na ovim prostorima. Oba cilja SDA je sebi stavila u prioritete. Možemo kazati da je SDA u ovih 29 godina bila snaga koja je bila vodeća u svim pozitivnim projektima kada je u pitanju BiH, demokratski procesi, referendum za samostalnost, priprema i pomoć patriotama za odbranu BiH, a nakon agresije i izgradnja”- rekao je Bukvarević.

Naglašeno je da je SDA i na čelu svih pozitivnih procesa kada je riječ o integraciji BiH u porodicu evropskih naroda i NATO Savez.

Bukvarević je istakao da je SDA u Tuzlanskom kantonu preuzela formiranje vlasti nakon što to SDP nije uspio. On je naveo da očekuje da će Vlada TK u sinergiji sa Federalnom vladom raditi na projektima koji će građene Tuzle, Sarajeva, Zenice i svih ostalih gradova približavati jedni drugima.


“Treba se raditi na povezivanju ljudi, razvoju, projektima. To je naše opredjeljenje. Mislim da će SDA položiti i taj ispit”, rekaoo je Bukvarević.

Na kraju svog obraćanja kazao je da je prijedlog Povjereništva GO SDA Tuzla za budućeg predsjednika SDA BiH Bakir Izetbegović o čemu je Povjereništvo donijelo jednoglasnu odluku. Ova informacija propraćena je gromoglasnim aplauzom nekoliko stotina prisutnih.

Amir Fazlić, predsjednik Povjereništva Kantonalnog odbora SDA TK prisjetio se u svom obraćanju da se prije godinu dana pričalo o problemima Kantonalnog odbora dok je evo za godinu dana pobijedio timski rad. “Dosta je patriota u TK iako smo ovdje imali najtežu izdaju. Nakon perioda dogovora, preogvora, politčke mudrosti smo došli do situacije da imamo većinu od 19 poslanika i novu Vladu TK na čelu sa doktorom Denijalom Tulumovićem. Očekujem da će ova Vlada imati podršku jer TK ima najveći kapacitet i treba nam ta podrška svih nivoa vlasti da bi ovaj kanton bio na onom mjestu koje zaslužuje – poručio je Fazlić.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je kazao da su teške tri decenije iza ove stranke u Bosni i Hercegovini, ali i Tuzli.

“Mislim da je SDA imala odgovore na sva teška pitanja koja su iskrsnula u te tri decenije. Otvorili smo demokratske procese, stali u kraj jednopartijskom sistemu, vratili ponos i identitet Bošnjacima. Vratili smo jezik, a faktički organizovali i odbranu BiH”, poručio je Izetbegović.

Kako je naveo, članovi SDA su nakon rata brinuli o stotinama hiljada ranjenih, porodicama koje su ostale bez hranitelja te pravili državu sa onima koji je ne vole.

“SDA Tuzla je bila dio svega toga, ona je radila na lokalnom nivou i radila je dobro. Pomalo je čudno da SDA nema bolju podršku u Tuzli, to je jedan poseban fenomen. Naš ministar Salko Bukvarević je branio BiH, bio dobar borac, imao je ogroman doprinos za donošenje zakona o borcima, mislim da treba više cijeniti takve ljude – naglasio je Izetbegović.

Svečanoj sjednici su prisustvovali i premijer Tuzlanskog kantona gospodin Denijal Tulumović, i premijer FBiH gospodin Fadil Novalić. Novalic je, izmedju ostalog govorio o rezultatima Vlade FBIH i najznačajnijim reformama koje su obilježile protekli četverogodišnji mandat: reforma radnog zakonodavstva, reforma PIO/MIO, poreska reforma i djelimično rasterećenje privrede, samo je djelić onoga sto je uradjeno, a što je rezultiralo stabilnošću i suficitima u budžetu, u zdravstvu, pa čak i zaustavljanjem kreditnog zaduženja u MMF-u. Prema njegovim riječima, sve ove reforme su bile nužne i socijalne mjere, koje kruniše i konačno donošenje zakona koji dodatno tretira pitanje boraca. U narednom mandatu, fokus ce biti na mladima i demografiji, no ono što posebno veseli je istaknuto opredjeljenje da će u narednom četeverogodišnjem mandatu Vlade FBIH fokus biti upravo na specijalnim vezama sa TK-a ali i izgradnji putne infrastrukture – istakao je premijer Novalić.

Program Svečane sjednice Gradskog odbora SDA Tuzla je svojim nastupom upotpunio Armin Muzaferija kao i glumac Irfan Kasumović.

U povodu obilježavanja 29. godišnjice postojanja i rada Gradskog odbora SDA Tuzla delegacija Stranke je obišla mezare nekadašnjih predsjednika SDA u Tuzli rahmetli Fuada Hadžiavdića, r.Kasima Muminhodžića i r.Šefika Fike Azapagića gdje je proučila Fatihu i položila cvijeće.

U popodnevnim satima delegacija Povjereništva GO SDA Tuzla je sa predsjednikom Bakirom Izetbegovićem položila cvijeće na Kapiji.

 

IMG 1151

IMG 3928 800x533

IMG 3932 800x533

IMG 3992 800x533

IMG 4046 800x533

IMG 4058 800x533

IMG 4072 800x533

IMG 4088 800x533

IMG 4134 800x533

IMG 4136 800x533

IMG 4140 800x533

IMG 4162 800x533

IMG 4570 800x533

 Press služba GO SDA Tuzla