Obilježena 27. godišnjica Regionalnog savjetovanja Patriotske lige za Sjeveroistočnu Bosnu u Kalesiji

IMG 79691

Obilježena 27. godišnjica Regionalnog savjetovanja Patriotske lige za Sjeveroistočnu Bosnu u Kalesiji


U organizaciji Udruženja boraca Patriotske lige Kalesija i Saveza boraca PL TK uz podršku Općine Kalesija danas je obilježena 27. godišnjica Regionalnog savjetovanja Patriotske lige za Sjeveroistočnu Bosnu.

Prije 27 godina, u Tojšićima, Patriotska liga Kalesija je po instrukciji Glavnog štaba, bila organizator savjetovanja komandanata i predsjednika općinskih štabova Patriotske lige, kao i komandira specijalnih jedinica Patriotske lige Sjeveroistočne Bosne.

Obilježavanje je počelo u Tojšićima gdje je položeno cvijeće i proučena Fatiha šehidima sa ovog područja. Nakon toga cvijeće je položeno i odata je počast  na Centralnom spomen-obilježju u Kalesiji, a zatim je održana i Svečana akademija na kojoj se govorilo o bitnosti ovog dana za odbranu naše domovine.

Na Svečanoj akademiji, između ostalih, obratio se doc.dr. Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata koji je kazao: “Patriotsku ligu činili su ljudi koji su prvi prepoznali šta se sprema BiH, koji su bili spremni, bez obzira na sve opasnosti, prije svega da brane državu BiH i sve građane BiH. Patriotska liga je embrion Armije RBiH. Iz tih jedinica i drugih jedinica patriota nastale su jedinice Armije RBiH. Drugi značaj je što su upravo pripadnici PL-a prvi pružili otpor agresoru i na taj način obezbijedili dodatno vrijeme našim braniocima širom domovine, da vide o kakvoj se agresiji radi, da je agresor nemilosrdan i da organizuju odbranu. Nikada ne smijemo zaboraviti značaj PL-a a istinu o našoj časnoj odbrani moramo prenositi i mlađim generacijama.”

U svom obraćanju profesor Salih Kulenović predsjednik PL BiH podsjetio je prisutne da je “savjetovanje organizirano 11.01.1992. po uputama glavnog štaba PL BiH gdje je usvojeno nekoliko krucijalnih zaključaka, te je konstatovanao da je u tom trenutku Patriotskoj ligi na raspolaganju bilo oko 50.000 građana na tuzlanskoj regiji. Naša trajna obaveza je da se sjećamo tog vremena kako nam se ne bi ponovilo, jer smo i danas svjedoci nasrtaja na našu državu i naš narod.”

U okviru Akademije saopšteni su rezultati literarnog konkursa za učenike srednjih škola, kojeg je u povodu ove godišnjice raspisao Savez boraca Patriotske lige Tuzlanskog kantona na temu o specijalnim, odnosno manevarskim jedinicama Patriotske lige. Uslijedilo je čitanje radova Amne Kamenčić (MSŠ ”Musa Ćazim Ćatić” Kladanj) koja je napisala pjesmu o Labudovima, elitnoj specijalnoj jedinici Armije RBiH, Ajdina Mujezinovića (Mješovita srednja škola Banovići) i Dženita Vildića (Elektrotehnička škola Tuzla). 

Poseban kompliment autorima ovih radova dao je ministar Bukvarević, kada je prilikom dodjele plaketa i nagrada rekao da ni on niti drugi pripadnici ovih jedinica ne bi mogli bolje pisati o Crnim labudovima, Sprečanskom odredu, Prnjavorskoj četi, Samostalnoj četi PL Tuzla i drugim jedinicama Patriotske lige. Osim pročitanih radova, nagrađeni su još i literarni radovi Aide Suljić (Mješovita srednja škola Kalesija), Elmedine Begić (Mješovita srednja škola Čelić) i Dženete Kovačević (MSŠ ”Musa Ćazim Ćatić” Kladanj).

Kabinet ministra

IMG 7951

 IMG 8069

IMG 8098

IMG 8112