Obilježena 23. godišnjica pogibije Zlatnog ljiljana Senada Mehdina Hodžića Crnog labuda

crnilabud2015039

Obilježena 23. godišnjica pogibije Zlatnog ljiljana Senada Mehdina Hodžića Crnog labuda

Dijeljenje

Klub Patriotske lige općine Tuzla 10. maja 2015. godine je u saradnji sa Savezom boraca Patriotske lige Tuzlanskog kantona obilježio 23. godišnjicu pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Mehdina Senada Hodžića poznatim pod nadimkom „Crni Labud”. Ovaj dan se ujedno obilježava i kao Dan Mjesne zajednice Zaseok s obzirom na odbrambeno-oslobodilačku ulogu ovog mjesta u proljeće 1992 godine.

Senadovi saborci, ministar Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkg rata Salko Bukvarević, predstavnici Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona, predsjednik Skupštine TK, članovi Udruženja porodica šehida i poginulih boraca, predstavnici Patriotske lige Tuzlanskog kantona, Udruženja boraca PL Sapna, Kluba Patriotske lige općine Tuzla, delegacija 2.pješadijskog (rendžerskog) puka, predstavnici Općine Sapna, brojni prijatelji kao i mještani Zaseoka, položili su cvijeće i proučili fatihu na mjestu pogibije ” Crnog Labuda”. Nakon toga uslijedila su prigodna obraćanja o liku i djelu Mehdina Senada Hodžića i o odbrani Bosne i Hercegovine na ovom području.

crnilabud2015000

crnilabud2015002
crnilabud2015004
crnilabud2015006
crnilabud2015025
crnilabud2015023
” Svake godine porodica i saborci našeg komandanta Senada Hodžića “Crnog labuda ” obilježavaju ovaj dan jer je on uistinu važan u istoriji odbrane Bosne i Hercegovine. Samo tog dana Senad je sa dvadesetak boraca zaustavio napredovanje četnika od Drine prema Tuzli, zarobio tenk, samohotku i na kraju bitke je pokošen od strane neprijatelja. Do tog dana je organizirao kompletnu odbranu tog dijela Podrinja i Sjeveroistočne Bosne. Sve jedinice specijalne namjene su bile pod njegovom komandom i zaista se radi obilježavanju pogibije istinskog heroja odbrane BiH, čovjeka koji je dao najviše što se moglo dati za odbranu. Sjećajući se našeg komandanta Senada “Crnog labuda”, sjećamo se svih bosanskih šehida i poginulih boraca koji su branili i odbranili Bosnu i Hercegovinu. Želimo da se to nikada ne zaboravi, da učenici osnovnih i srednjih škola o tome znaju, da nastave tu tradiciju obilježavanja i nakon nas. Mi moramo biti stalno budni. Ovih dana oni koji su vršili agresiju na Bosnu i Hercegovinu hapse ljude koji u kući imaju sufaru. Suprotstavit ćemo se tome, odgovorno vam tvrdim da neće napraviti probleme u BiH. Nećemo dozvoliti da se ova borba i ovoliko žrtava za BiH ponovo dovodi u pitanje. Sigurno ćemo znati naći način da zaštitimo svakog građanina u Bosni i Hercegovini. ” – istakao je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, saborac Senada Mehdina Hodžića i jedan je od osnivača Patriotske lige te dobitnik zlatnog znaka PL-a BiH.

crnilabud2015005
Mehdin Senad Hodžić poginuo je kao vojnik 10. maja 1992. u selu Zaseok u Sapni, gdje je njegovom zaslugom izvojevana jedna od prvih pobjeda buduće Armije RBiH nad agresorskim snagama. Tog dana pokrenuta je ofanziva na Zaseok od strane četničkog agresora, potpomognuta JNA, sa ciljem da se zauzme selo i uništi bošnjački narod. Hrabri branitelji Zaseoka, na čelu sa legendarnim Kapetanima Senadom i Hajrom, zaustavili su ofanzivu i tom prilikom su zarobljeni tenk T-55, samohotka i uništeno komandno vozilo, prvo zarobljeno oružje u BiH. Zahvaljujući komandantu Mehdinu Hodžiću i njegovim saborcima, prvi put je sačuvan narod ovog kraja, cijela slobodna teritorija Teočaka i Zvornika. Nažalost, u smiraj bitke, poginuo je i junak Mehdin Senad Hodžić. Četnički snajperista ga je pogodio tačno u srce. Zajedno sa njim poginula su još tri borca Armije BiH.

Za vrijeme borbi, a i pri samom ranjavanju Mehdin je govorio da se Tuzla i BiH brane na Drini, uz poruku svojim saborcima: “Nemojte da se šalite da ovu liniju napustite”. Obećanje dato majci da četnička noga neće kročiti u Tuzlu je ostvareno zahvaljujući patriotama i borcima koji su slijedili primjer komandanta ” Crnog labuda “. Borio se časno i u skladu sa zakonima ratovanja po Ženevskoj konvenciji, hrabro se odupirući svim četničkim napadima sa ljudstvom svoje jedinice, slabo opremljene, ali spremne da slijedi njegove naredbe.

U okviru obilježavanja 23. godišnjice od pogibije Senada Mehdina Hodžića u Atik džamiji u Hemlijašima gdje je ukopan proučen je tevhid i položeno je cvijeće na njegovom mezaru.

 


crnilabud2015043
crnilabud2015031
Mehdin Senad Hodžić posthumno je odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata i promoviran u čin Brigadnog generala Armije Republike Bosne i Hercegovine za zasluge u pripremanju odbrane zemlje od agresora. Dobitnik je najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan. Nakon njegove pogibije saborci odlučuju da ime “Crni labud” daju i njegovoj jedinici koja postaje elitna jedinica za specijalne namjene Armije BiH ” Crni Labudovi”. Poslije rata, njegovo ime i dalje živi u Fondaciji koja ga ponosno nosi, te štiti lik i djelo hrabrog komandanta.