Obilježena 22. godišnjica od osnivanja SDA: Jačanje entiteta na štetu države

sulejman22

Obilježena 22. godišnjica od osnivanja SDA: Jačanje entiteta na štetu države

 

22sda22sda1U povodu obilježavanja 22. godišnjice od osnivanja SDA, delegacija SDA, brojni članovi i simpatizeri posjetili su Šehidsko mezarje Kovači u Sarajevu gdje su odali počast poginulim braniocima Bosne i Hercegovine i osnivaču i prvom predsjedniku SDA rahmetli Aliji Izetbegoviću.

Ovom prilikom, predsjednik Stranke Sulejman Tihić je uručio zahvalnice poslanicima prvog saziva Skupštine Republike Bosne i Hercegovine za doprinos uspostavi i razvoju demokracije te očuvanju kontinuiteta državnosti Bosne i Hercegovine.

On je istakao da su nacionalni program, trajno opredjeljenje i cilj SDA definirani kao BOSNA I HERCEGOVINA – država ravnopravnih naroda Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih građana.

Svoju politiku i ciljeve prilagođavali smo i prilagođavamo vremenu i prilikama u kojima djelujemo. Za neke smo se sporo prilagođavali, dok drugi smatraju da smo išli prebrzo, te kako nismo trebali previše da se prilagođavamo i mijenjamo. Međutim, promjene su neminovne. A oni koji se ne prilagođavaju vremenu i prilikama, ostaju na marginama historije i društva. Ako to ne uradimo, ili (za)kasnimo, neće biti prilike za ispravljanje grešaka, jer vrijeme i život idu naprijed.

Historijska distanca i nepristrasni historičari dat će konačne ocjene i odgovore da li smo mogli bolje i više? Međutim, već sada ozbiljni povijesničari i politički analitičari slažu se u mišljenju da nije bilo grešaka u strateškim opredjeljenjima, tj. da smo donijeli ispravne strateške odluke.

Tihić je istakao da je teško graditi državu sa kreatorima, izvršiocima i političkim sljedbenicima agresije, masovnih ratnih zločina i genocida. To je naročito teško kada se zna da su im Dejtonskim sporazumom dati snažni mehanizmi da blokiraju, opstruiraju sve što vodi jačanju i izgradnji Bosne i Hercegovine kao moderne demokratske države. Uz to, kod sljedbenika političkih projekata po kojima će kraj 20. stoljeća ostati zapamćen po razaranjima, najbrutalnijim masovnim zločinima i genocidu nakon Drugog svjetskog rata, još uvijek, više ili manje, postoje intencije da se ratni ciljevi ostvare mirnim putem.

Govoreći o aktuelnoj situaciji i prilikama u našoj zemlji, predsjednik SDA kazao je da je međunarodna zajednica pasivna i ide linijom manjeg otpora, ali da su neosporne i greške nekih pripadnika probosanskog političkog bloka. Maksimalistički zahtjevi, nerealni ciljevi i odbijanje Aprilskog, a potom i Butmirskog paketa, preokrenuli su političku scenu BiH. Zato danas, umjesto političkih procesa koji su vodili slabljenju entiteta i jačanju države, na sceni imamo suprotno – jačanje entiteta, a slabljenje države. Najnoviji, tj. najupečatljiviji primjer je prijedlog državnog budžeta pri čemu se najprije namiruju entiteti, a država će dobiti šta ostane nakon toga. Usvajanje fiskalnog okvira kojim se budžet BiH najprije smanjuje za 78 miliona KM u odnosu na 2010. godinu, a potom zamrzava za naredne tri godine uz istovremeni rast budžeta entiteta, jasno pokazuje cilj onih koji su takav budžet podržali, a to je SLABLJENJE DRŽAVE, A JAČANJE ENTITETA. SDA je zauzela jasan stav PROTIV ovakvog budžeta, jer je to atak na državu, rad njenih institucija, vladavinu prava, borbu protiv kriminala i atak na put BiH prema članstvu u NATO i EU.

sda.ba