Obilježena 21. godišnjica od osnivanja Drugog korpusa ARBiH

korpus132

Obilježena 21. godišnjica od osnivanja Drugog korpusa ARBiH

U Bosanskom kulturnom centru danas je upriličena svečana akademija u povodu obilježavanja 21.godišnjice od osnivanja Drugog korpusa Armije RBiH. Odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima uz smotru ratnih zastava, prisutni građani i zvaničnici Tuzlanskog kantona prisjetili su se 29. septembra 1992. godine kada se pristupilo formiranju Drugog korpusa Armije Republike BiH.

– Korpus je formiran u vrlo teškim vremenima 1992. godine, kada su se vodile najžešće borbe za odbranu tuzlanske regije. Drugi korpus je izrastao u najveću operativno-taktičnu jedinicu na prostorima BiH. Branili smo najveću zonu odgovornosti i imali smo najveći broj brigada. Svi smo ponosni što smo borbu vodili po osnovnim principima Ženevske konvencije. Niti protiv jednog komandanta i borca iz naših redova se ne vodi nikakva optužnica iz Haga – rekao je Hazim Šadić, nekadašnji komandant 2. Korpusa Armije RBiH.

korpus133


korpus131
Pripadnici 2.korpusa Armije RBiH su odbranili najveći dio teritorije Bosne i Hercegovine. Oslobodili su 1.500 kilometara kvadratnih okupirane teritorije, te razbili akciju „Čekić i nakovanj”, kojom je komandovao ratni zločinac Ratko Mladić. Oslobodili su prvi grad u BiH – Kalesiju, te uništili oklopni voz na Gradačcu. Veliku pomoć pružili su i pripadnici HVO-a Soli Tuzla. To su samo neke od zasluga 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji je formiran naredbom Komandanta Štaba Vrhovne komande Oružanih snaga RBiH, 29.septembra 1992.godine. Tada je na čelo ovog korpusa postavljen Željko Knez, dok su tokom rata komandnu dužnost obavljali i generali Hazim Šadić i Sead Delić.

Drugi korpus je dao i tri heroja oslobodilačkog rata. Ovo priznanje su dobili Mehdin Hodžić, Hajrudin Mešić i Nesib Malkić. Odlikovanje „Zlatni ljiljan” je dobio 301 vojnik, dok je njih još 90 ovo priznanje dobilo posthumno.

Kroz jedinice Korpusa prošlo je 168.400 boraca, od čega više hiljada žena. Poginulo je preko 11 hiljada boraca, a oko sedam hiljada boraca iz rata su izašli kao ratni vojni invalidi. Oni su ugradili svoje živote i dijelove tijela u borbi za opstojnost i suverenost svoje domovine i slobodu svih bosanskohercegovačkih građana.

U okviru obilježavanja ovog značajnog datuma organizovane su posjete šehidskim mezarjima, Memorijalnom centru Srebrenica / Potočari, Nezuku, Zaseoku, Husinu, Brčkom (Gornjem Rahiću), Nišićkoj visoravni, tuzlanskoj Kapiji i mezaru prvog Predsjednika Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića.

(Tuzlarije.net)