Obilježena 20. godišnjica pogibije Zlatnog ljiljana Meldina Hajdarevića

20meldin011

Obilježena 20. godišnjica pogibije Zlatnog ljiljana Meldina Hajdarevića

Članovi Kluba Patriotske lige općine Tuzla danas su na Nišićkoj visoravni obilježili 20. godišnjicu od pogibije borca Armije Republike BiH, ratnog heroja i Zlatnog ljiljana Meldina Hajdarevića koji je na tom mjestu izgubio život braneći Bosnu i Hercegovinu.

Saborci, porodica, prijatelji i mještani Hajdarevićeve rodne Gornje Tuzle proučili su fatihu i položili cvijeće na spomen obilježje te su se prigodnim obraćanjem prisjetili lika i djela ovog ratnog heroja.

20meldin009
20meldin021
20meldin025
20meldin042
” 1993. godine u ovom periodu agresori na Bosnu i Hercegovinu su intenzivirali svoje napade te su na ovom prostoru odlučili da presjeku jedini put kojim je do Tuzle i tuzlanske regije dolazila hrana, lijekovi i ostale potrepštine za život. Dobrovoljci iz svih jedinica Drugog korpusa su dolazili tada da brane ovaj prostor, a među prvima koji se prijavio bio je naš Zlatni ljiljan Meldin Hajdarević koji se sa svojim izviđačko-diverzantskim vodom priključio odbrambenim snagama te su uspostavili liniju i odbranili ovo područje. Meldin rahmetli je do tog dana već tri puta bio ranjavan u odbrani BiH. Kada je poginuo imao je svega dvadesetijednu godinu. Koristim priliku da svim sugrađanima Gornje Tuzle, Tuzle, saborcima iz Patriotske lige i drugih boračkih organizacija zahvalim što svake godine dođemo na ovo mjesto da odamo počast Meldinu, al i svim bosanskim šehidima i poginulim borcima koji su dali živote za odbranu jedine nam domovine Bosne i Hercegovine “ – kazao je doc.dr. Salko Bukvarević, član Patriotske lige i saborac Meldina Hajdarevića
.

Prisutnima se obratila i predsjednica Organizacije šehida i poginulih boraca općine Tuzla gospođa Sabira Mićanović te Meldinov otac Nusret Hajdarević.
20meldin026
U toku agresije rahmetli Meldin Hajdarević se borio na svim ratištima širom Bosne i Hercegovine, od Bosanskog Broda, Gradačca, Teočaka, Goražda, a u borbenim akcijama je tri puta ranjavan. Dobitnik je i Zlatne plakete grada te nekadašnji član Muslimanskog omladinskog saveza.

Patriotska liga općine Tuzla obilježavanjem godišnjice njegove smrti sjeća se i svih ostalih šehida i palih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su svoje živote ugradili u temelje jedine nam domovine i u slobodu koju danas svi uživamo.

Rodbina, prijatelji i saborci Meldina Hajdarevića će u Bijeloj džamiji u Gornjoj Tuzli proučiti hatmu i obići njegov mezar.


Klub P.L.-a općine Tuzla