Obilježena 19. godišnjica pogibije Zlatnog ljiljana Meldina Hajdarevića

meldin2012001

Obilježena 19. godišnjica pogibije Zlatnog ljiljana Meldina Hajdarevića

 

Članovi Kluba Patriotske lige općine Tuzla su na Nišićkoj visoravni obilježili 19. godišnjicu od pogibije borca Armije Republike BiH, ratnog heroja i Zlatnog ljiljana Meldina Hajdarevića koji je na tom mjestu izgubio život braneći Bosnu i Hercegovinu.


Saborci, predstavnici boračkih organizacija, porodica, prijatelji i mještani Hajdarevićeve rodne Gornje Tuzle proučili su fatihu i položili cvijeće te su se prigodnim obraćanjem prisjetili lika i djela ovog ratnog heroja.

” Na ovom mjestu mi smo i ponosni i žalosni. S ponosom se sjećamo odbrane Bosne i Hercegovine. Agresor je tada imao namjeru da uništi cijelu BiH, kompletan jedan narod. Upravo na ovome mjestu su borci Armije RBiH branili jedini koridor za dostavu hrane, lijekova i svega potrebnog za cijelu tuzlansku regiju gdje je bilo smješteno oko petstotina hiljada ljudi. Agresor je želio da presječe taj koridor i da kompletnu tuzlansku regiju stavi u okruženje. Borci Armije RBiH su svojim tijelima zaustavili, sa vrlo malo naoružanja, napredak agresora. Naša obaveza je da barem jednom svake godine dođemo ovdje. Sa velikom tugom sjećamo se svih onih koji su živote dali za odbranu naše jedine domovine BiH. ” – kazao   je dr.sc. Salko Bukvarević, član Patriotske lige i saborac Meldina Hajdarevića.

meldin2012050
” Nikada ne smije da se zaboravi da su najbolji sinovi ove zemlje obezbjedili slobodu koju danas imamo i utkali u ovaj ćilim Bosne i Hercegovine svoje živote. Ovdje smo da podsjetimo da se nikada ne zaboravi rat od 1992.-1995. godine i oni koji su svoje živote, dijelove tijela, svoje zdravlje ugradili u ovu zemlju ” – istakla je predsjednica Organizacije šehida i poginulih boraca općine Tuzla Sabira Mićanović.

meldin2012071
Meldin Hajdarević izgubio je život u selu Ravne u akcijama odbrane jedinog koridora za Tuzlu. U toku agresije se borio na svim ratištima širom Bosne i Hercegovine, od Bosanskog Broda, Gradačca, Teočaka, Goražda, a u borbenim akcijama je tri puta ranjavan. Dobitnik je i Zlatne plakete Grada te nekadašnji član Muslimanskog omladinskog saveza.

meldin2012040
Patriotska liga općine Tuzla obilježavanjem godišnjice njegove smrti sjeća se i svih ostalih šehida i palih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su svoje živote ugradili u temelje jedine nam domovine i u slobodu koju danas svi uživamo.

meldin2012017
Rodbina, prijatelji i saborci Meldina Hajdarevića će u Bijeloj džamiji u Gornjoj Tuzli proučiti hatmu i obići njegov mezar.

Klub P.L. – a općine Tuzla