Obilježena 19. godišnjica formiranja “Samostalnog odreda Gornja Tuzla”

samostalni odred gt2

Obilježena 19. godišnjica formiranja “Samostalnog odreda Gornja Tuzla”

Danas je u Gornjoj Tuzli u prisustvu predstavnika boračkih udruženja i organizacija općine Tuzla, članova porodica šehida i poginulih boraca iz Gornje Tuzle, predstavnika Općine Tuzla i velikog broj građana obilježena 19. godišnjica formiranja “Samostalnog odreda Gornja Tuzla”.

 

Delegacije, među kojima je bila i OO SDA Tuzla, su prvo položile cvijeće na spomen obilježje “Šehidska česma” podignuto u čast 43 šehida i poginula borca iz Gornje Tuzle, zatim na spomenik Ace Saračevića i boraca NOR-a 1945.-1945., a nakon toga i na mjestu pogibije prvog poginulog borca”Samostalnog odreda Gornja Tuzla” Faika Mandžukića.

 

 

 

 

 

samostalni odred gt1Ispred Društvenog doma Gornja Tuzla izvršeno je svečano postrojavanje pripadnika ove jedinice, a o značaju i ulozi “Samostalnog odreda Gornja Tuzla” govorili su između ostalih, Salko Bukvarević, nosilac priznanja ” Zlatni znak PL-a”, jedan od osnivača Patriotske lige opštine Tuzla i aktuelni predsjednik OO SDA Tuzla, Ekrem Šehović nekadašnji komandant Prve Tuzlanske brigade te Safet Husanović, svojevremeni zamjenik komandanta Prve Tuzlanske brigade, a sada pomoćnik načelnika Općine Tuzla za poduzetništvo i društvene djelatnosti.

 

Samostalni odred Gornja Tuzla je formiran 16. maja 1992. godine iz jedinica Ratne policijske stanice, pripadnika Lovačke organizacije, članova Patriotske lige, MOS-a  te dobrovoljaca. Glavnina jedinica se organizuje na lokaciji Gudelj. Odred dobija odrednicu „ Samostalni „ , a dužnost komandovanja preuzima Ćazim Mušanović. Odred su sačinjavale dvije čete, prva i druga. Prva četa pod komandom Hazima Hadžiavdića je preuzela odbranu južnog dijela Gornje Tuzle, dok je druga četa pod komandom Muhameda Memiševića – Hansa, preuzela odbranu sjevernog dijela. Tih dana 1992. godine je došlo je do pojačanog odziva Gornjotuzlaka u Odred tako da se uspostavlja linija od Hafizovog Brda, Poloma, Dragčina, Tursunovače, Ćeteništa do Tetime, kojom se zaustavljaju napadi neprijateljskih jedinica. Organizovanjem Armije BiH, Drugog korpusa, Samostalnom odredu Gornja Tuzla se pripaja četa Patriotske lige i tako dobija formaciju pod nazivom Prvi mehanizovani bataljon Gornja Tuzla.

Odred je na svom značajnom ratnom putu učestvovao na svim ratištima sjeveroistočne Bosne i šire kao što su Teočansko, Gradačačko, Brčansko, Sarajevsko, Olovsko, Bihaćko i druga ratišta.

Nažalost, cijena odbrane Gornje Tuzle, Tuzle i BiH, su 43 poginula borca i šehida, 40 civilnih žrtava rata i veliki broj teže i lakše ranjenih boraca i civila.

 

samostalni odred gt3

U okviru obilježavanja 19. godišnjice od formiranja Samostalnog odreda Gornja Tuzla, u mjesnom Društvenom domu je prikazan dokumentarni film autora Hariza Alajbegovića koji govori o prvim počecima odbrane Gornje Tuzle i formiranju Samostalnog odreda, o njegovim borcima i šehidima.  Nakon projekcije filma, upriličen je kulturno-zabavni program uz prigodnu zakusku i druženje pripadnika ove jedinice.

 

 

 

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla