Obilježen jubilej Merhameta: Sto godina na putu dobročinstva

cupomerhamet1

Obilježen jubilej Merhameta: Sto godina na putu dobročinstva

U organizaciji Regionalnog odbora “Merhameta” Tuzla u Bosanskom kulturnom centru održana je Svečana akademija pod nazivom „Najbolji ljudi su oni koji pomažu drugima”. Ovom svečanošću je obilježeno stotinu godina humanosti Muslimanskog dobrotvornog društva ´´Merhamet´´ u Bosni i Hercegovini, koje je osnovano s ciljem da pomaže ljudima, kako bi svijet u kojem živimo bio ljepši i ugodniji.

cupomerhamet3
Obraćajući se prisutnima, direktor RO „Merhamet-a” Tuzla Adil ef. Pezerović govorio je o aktivnostima te humanitarne organizacije u proteklom periodu i nastojanjima da pomognu svima u BiH kojima je pomoć neophodna bez obzira na prepreke s kojima se u radu susreću.

– Ovo je značajan jubilej “Merhameta” u BiH, dobrote i merhametluka bosanskog čovjeka koji je uvijek bio na pravom i dobrom putu da se pomogne čovjeku u nevolji, ne pitajući za vjeru, naciju i porijeklo. Kada je u pitanju rad Narodne kuhinje „Imaret”, trenutno imamo više od 3.500 korisnika dnevno, a za godinu dana pripremimo preko milion obroka. Svoje djelovanje ne ograničavamo samo na području Tuzlanskog kantona, već se značajno angažujemo i na pomoći povratnicima u manjem bh.entitetu – dodao je Pezerović zahvalivši se svima koji pokazuju razumijevanje i daju podršku da bi projekti “Merhameta” bili što efikasniji i kvalitetniji.

Prisutnima su se također obratili Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski i Hajrudin Šahić, predsjednik Merhameta iz Sarajeva.

cupomerhamet2
Uz svoj humanitarni karakter, kao prioritet djelovanja, ova organizacija sve više dobiva na težini i značaju kada je riječ o očuvanju i njegovanju kulturno-historijske tradicije Bošnjaka. U prilog tome svjedoče i nastupi sazlije Jusufa Brkića, Hora Behram-begove medrese, te vokalnih solista Nedžada Salkovića i Azre Husarkić, uz pratnju Amira Softića na harmonici.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici vjerskog, javnog i političkog života, a najzaslužnijim institucijama i pojedincima, koji pomažu rad “Merhameta”, uručene su zahvalnice.


Merhamet su osnovali intelektualci i zanatlije 1913. godine u Sarajevu, sa ciljem pomoći čovjeku u nevolji. Ubrzo se ovo humanitarno društvo proširilo na prostoru cijele bivše Jugoslavije. Komunistički režim je 1946. godine zabranio njegov rad, ali je ponovo uspostavljen 1991. godine.

S.P.
(tuzlarije.net)