Obilježen Dan MZ- a Mejdan i Mosnik, 4. april

danmzmejdan2012059

Obilježen Dan MZ- a Mejdan i Mosnik, 4. april

 Mjesne zajednice Mejdan i Mosnik  obilježile su 4. april, Dan mjesne zajednice. Delegacija Općinskog odbora SDA Tuzla odala je počast poginulim borcima 1941.-1945. i 1992.-1995. sa područja Mejdana i Mosnika,  proučivši Fatihu i položivši cvijeće na spomen obilježje u dvorištu Osnovne škole “Mejdan” koje je podignuto njima u čast.

danmzmejdan2012048

Počast su uz polaganje cvijeća odali i članovi porodica šehida i poginulih boraca, predstavnici boračkih organizacija, predstavnici Općine Tuzla, delegacije drugih političkih partija i građani.

Prije tačno dvadeset godina Skupština opštine Tuzla je jednoglasno donijela Odluku o odbrani Tuzle i Bosne i Hercegovine od agresora. Na istoj sjednici donesena je Odluka o formiranju Prve policijske stanice i Prve manevarske jedinice koja je bila smještena u objektu MZ Mosnik. Jedinicu su sačinjavali građani iz Mjesnih zajednica Mosnik, Mejdan, Jala kao i drugih mjesnih zajednica sa područja grada Tuzle. Pripadnici ratne stanice policije, manevarske jedinice, su učestvovali u bitci na Brčanskoj Malti 15. maja 1992. godine.

Pedesetosam stanovnika ovih dviju mjesnih zajednica je dalo svoje živote za BiH.

danmzmejdan2012077
Nakon polaganja cvijeća na spomen obilježja u sali MZ Mosnik je otvorena svečanost uz prikladne referate o značaju 4. aprila, a zatim je upriličen kulturno-zabavni program u kojem su učestvovala djeca iz Javne ustanove ” Naše dijete “, odnosno obdaništa ” Jelenko “.

danmzmejdan2012084

(sve fotografije se nalaze u foto galeriji)

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla