Obilježen 4. april, datum početka pružanja tuzlanskog otpora agresiji na BiH

4april2013000

Obilježen 4. april, datum početka pružanja tuzlanskog otpora agresiji na BiH

 


U povodu 4. aprila 1992. godine, početka pružanja tuzlanskog otpora agresiji na BiH, brojne delegacije danas su odale počast poginulim borcima i civilnim žrtvama rata na Ceremonijalnom platou na Slanoj Banji.

4april2013022
Predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona, Opštine Tuzla, Opštinskog vijeća Tuzla, boračkih organizacija, učesnika NOR-a te udruženja građana, cvijeće su položili na Partizanskom spomeniku, na spomeniku Zlatnim ljiljanima, zatim na spomeniku poginulim braniteljima Tuzle i BiH od 1992.-1995. te na groblju civilnih žrtava rata kao i na spomen ploču ispred zgrade kina Kaleidoskop.

4april2013029
Upravo u toj zgradi je 4. aprila 1992. godine održana sjednica Skupštine opštine Tuzla na kojoj je donesena odluka o organizovanju odbrane Tuzle i pružanju otpora agresiji na Bosni i Hercegovinu. Tačno prije dvadesetijednu godinu za odluku da se Tuzla i Bosna i Hercegovina brane na zakonit način glasali su odbornici iz svih političkih stranaka. Tadašnju Skupštinu opštine Tuzla činilo je 100 odbornika iz sljedećih političkih stranaka: UBSD-a (tadašnji Reformisti), SDP-a, SDA, HDZ-a, Liberala, MBO-a, Demokratske stranke i SDS-a. Svi oni jednoglasno, donijeli su odluku o pružanju organizovanog otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu tako da 4. april 1992. godine ima posebno mjesto u historiji jer je tada započela uspješna odbrana Tuzle.

4april2013034

Nakon odavanja počasti i polaganja cvijeća na spomen obilježja, svečanu sjednicu je održalo Opštinsko vijeće Tuzla na kojoj su podneseni referati o značaju 4. aprila 1992. godine.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla