Obilježen 1. mart, Dan nezavisnosti BiH

nezavisnostbih052

Obilježen 1. mart, Dan nezavisnosti BiH

Dijeljenje

 

nezavisnostbih001
Delegacija Općinskog vijeća Tuzla, predstavnici boračkih organizacija općine Tuzla, udruženja građana, danas su svečanim polaganjem vijenaca i cvijeća te odavanjem počasti na kompleksu Slana Banja obilježili Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. mart.  Cvijeće je položeno na spomeniku Partizanskim brigadama, spomeniku Zlatnim ljiljanima, spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Tuzle i BiH 1992. – 1995. te na mezarju / groblju civilnih žrtava.

nezavisnostbih028

1. marta 1992. godine Bosna i Hercegovina se iz Socijalističke republike BiH opredijelila referendumom kao i druge tadašnje republike za svoju samostalnost i državnost, i to s punim pravom, s obzirom na njen kontinuitet državnosti koji je veoma dug, potvrđivan i u Drugom svjetskom ratu ZAVNOBIH-om te AVNOJ-em. Izlaznost na referendum je bila velika, preko 64 %, te gotovo stopostotno izjašnjavanje za nezavisnost , na osnovu čega je Bosna i Hercegovina i priznata kao samostalna država od strane Ujedinjenih nacija.

” Ovom prilikom želio bih da uputim čestitku svim građanima BiH , a posebno građanima Tuzle u povodu 1. marta, Dana nezavisnosti BiH. Klub vijećnika SDA u Općinskom vijeću Tuzla je ponosan na taj datum jer je tada naša država postala ravnopravna sa ostalim državama Evrope. Naše mišljenje o ovom datumu je jasno i definisano. Stanovnik svake zemlje treba da bude ponosan ako je ona nezavisna. Neshvatljivo je kako pojedini građani Bosne i Hercegovine ne žele da slave ovaj datum ” – kazao je predsjednik Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Tuzla dr. Mirsad Malohodžić.

nezavisnostbih055

U povodu 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine,Općinsko vijeće Tuzla je održalo svečanu sjednicu. Uz prigodne referate o značaju ovog datuma upućena je čestitka svim građanima Tuzle i BiH.

 

nezavisnostbih075

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla