Obilježen 1. mart, Dan nezavisnosti BiH

nezavisnostbih052

Obilježen 1. mart, Dan nezavisnosti BiH

 

nezavisnostbih001
Delegacija Općinskog vijeća Tuzla, predstavnici boračkih organizacija općine Tuzla, udruženja građana, danas su svečanim polaganjem vijenaca i cvijeća te odavanjem počasti na kompleksu Slana Banja obilježili Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. mart.  Cvijeće je položeno na spomeniku Partizanskim brigadama, spomeniku Zlatnim ljiljanima, spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Tuzle i BiH 1992. – 1995. te na mezarju / groblju civilnih žrtava.

nezavisnostbih028

1. marta 1992. godine Bosna i Hercegovina se iz Socijalističke republike BiH opredijelila referendumom kao i druge tadašnje republike za svoju samostalnost i državnost, i to s punim pravom, s obzirom na njen kontinuitet državnosti koji je veoma dug, potvrđivan i u Drugom svjetskom ratu ZAVNOBIH-om te AVNOJ-em. Izlaznost na referendum je bila velika, preko 64 %, te gotovo stopostotno izjašnjavanje za nezavisnost , na osnovu čega je Bosna i Hercegovina i priznata kao samostalna država od strane Ujedinjenih nacija.

” Ovom prilikom želio bih da uputim čestitku svim građanima BiH , a posebno građanima Tuzle u povodu 1. marta, Dana nezavisnosti BiH. Klub vijećnika SDA u Općinskom vijeću Tuzla je ponosan na taj datum jer je tada naša država postala ravnopravna sa ostalim državama Evrope. Naše mišljenje o ovom datumu je jasno i definisano. Stanovnik svake zemlje treba da bude ponosan ako je ona nezavisna. Neshvatljivo je kako pojedini građani Bosne i Hercegovine ne žele da slave ovaj datum ” – kazao je predsjednik Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Tuzla dr. Mirsad Malohodžić.

nezavisnostbih055

U povodu 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine,Općinsko vijeće Tuzla je održalo svečanu sjednicu. Uz prigodne referate o značaju ovog datuma upućena je čestitka svim građanima Tuzle i BiH.

 

nezavisnostbih075

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla