Obilježavanje Dana šehida u BiH

11748851 10207788453856463 61601677 n

Obilježavanje Dana šehida u BiH

Dijeljenje


Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti odali su počast bosanskohercegovačkim braniteljima posjetom šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu i na taj način obilježili Dan šehida.

“Današnji dan je sjećanje na one koji su odbranili domovinu Bosni i Hercegovinu. Mi ćemo sve učiniti da sačuvamo mir u ovoj zemlji, da unaprijedimo proces pomirenja, da nikada više ljudi ne ginu u ovoj zemlji. Mora se nastaviti stalno raditi na tome da BiH postane zemlja kakvom su je zamišljali poginuli borci.”, kazao je Izetbegović.

” Nijedno mjesto gdje je poginuo šehid, gdje je njegova kost i krv, Tomašica, Srebrenica, Manjača, nikada neće biti ništa nego li BiH, to je moja poruka. Mi ćemo sačuvati amanet šehida BiH”, dodao je.

” Za slobodu koju danas uživaju građani BiH najzaslužniji su poginuli šehidi koji su dali svoje živote tokom ratnog perioda 1992.-1995. Njima ćemo se odužiti još bolje tako što ćemo se nastaviti zalagati za ono za šta su se oni borili, a to je cjelovita, demokratska BiH ravnopravnih građana i naroda na cijeloj njenoj teritoriji, brinuti se o njihovim porodicama i u svakoj prilici odavati im poštovanje”, istakao je i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović.

Cvijeće na spomen-obilježje na Kovačima položile su pored člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Šefika Džaferovića, delegacija Centrale Stranke demokratske akcije predvođena dr. Halidom Genjcem, predsjednikom Glavnog odbora SDA i predsjedavajućim Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda PS BiH, delegacija potpredsjednice Federacije BiH Melike Mahmutbegović, delegacija federalnog Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, delegacija Kantona Sarajevo, delegacija Grada Sarajeva, delegacija Općine Stari Grad, delegacija Općine Centar i Novo Sarajevo, delegacija Asocijacije žena i mladih SDA, delegacija brigadnih udruženja Prvog korpusa Armije RBiH i drugi brojni građani.

sda.ba