Obilježen 2. oktobar, Dan oslobođenja Tuzle 1943. godine

2oktobar010

Obilježen 2. oktobar, Dan oslobođenja Tuzle 1943. godine

2oktobar014
U povodu 2. oktobra 1943. godine, Dana prvog oslobođenja Tuzle u Drugom svjetskom ratu, svečanu sjednicu je održalo Općinsko vijeće Tuzla u prostorijama kina Kaleidoskop. Prije sjednice, delegacija Općinskog vijeća Tuzla, Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, boračkih organizacija i udruženja, učesnika NOR-a, predstavnici Univerziteta u Tuzli i građani su položili vijence na Ceremonijalnom platou na Slanoj Banji.

Vijenci su položeni na spomeniku na Trnovcu, na spomeniku Josipu Brozu Titu, Partizanskom spomeniku, na spomeniku Zlatnim ljiljanima, zatim na spomeniku poginulim braniteljima Tuzle i BiH od 1992.-1995. te na groblju civilnih žrtava rata.

Prigodan govor o značaju 2. oktobra 1943. godine je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća održala predsjedavajuća Vijeća, dr. Nada Mladina, koja je istakla da je 2. oktobar dan kada je Tuzla prije 68. godina oslobođena od njemačkog okupatora i kada je postala najvećim oslobođenim gradom u tada porobljenoj Evropi. Nakon svečanog referata, dodijeljena su javna priznanja, odnosno Tuzlanske plakete i lente. Ove godine Tuzlansku plaketu su dobili Ilija Jurišić, Mirza Salihspahić, Šimo Ešić, Ekrem Jusufović i Dušan Perić, dok je Lentu dobila Bosiljka Duraković.

Potsjećamo, Odluku o dodjeli javnih priznanja u 2011. godini u povodu obilježavanja značajnih datuma u historiji Tuzle, Općinsko vijeće Tuzla je donijelo na sjednici održanoj 29.09.2011.godine. U Odluci je navedeno da se Tuzlanska plaketa dodjeljuje povodom 2. oktobra – Dana prvog oslobođenja Tuzle u Drugom svjetskom ratu 1943. godine, a uručuje se „ radi odavanja priznanja za postignuti doprinos i rezultate u radu, afirmaciji i zaštiti ljudskih prava i sloboda, tolerancije i demokratije, zaštite na radu i zaštite okoline, kao i za doprinos u odbrani Tuzle i Bosne i Hercegovine, u spašavanju ljudi i imovine, unapređivanju uslova života u Tuzli, afirmaciji i razvoju lokalne samouprave i mjesnih zajednica, kao i unapređenju socijalne i dječije zaštite“.

 Klub vijećnika SDA Tuzla je prilikom glasanja o ovoj Odluci bio suzdržan.

Takođe, povodom Dana oslobodjenja Tuzle i  1. oktobra –  Dana starih osoba, u tuzlanskom Domu penzionera otvoren je Dnevni centar za stare osobe.


2oktobar030
2oktobar043


2oktobar052
Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla