Novalić: Vlada imala uspješnu sjednicu, kod Čavare su jalove seanse

fadil novalic12-e1521636704359-400x205

Novalić: Vlada imala uspješnu sjednicu, kod Čavare su jalove seanse


Vlada F BiH okončala je danas još jednu vanrednu sjednicu, na kojoj je razmatrano više od 60 tačaka dnevnog reda. Uprkos evidentnim međusobnim problemima koalicionih partnera, čini se kako je premijer Fadil Novalić našao način kako da se sjednice održavaju i razmatraju ključna pitanja za ovaj entitet i njegove građane.

-Upravo je uspješno okončana hitna sjednica Vlade FBiH, koja je na dnevnom redu imala 63 tačke. Ovim se pokazuje da je rad Vlade bio veoma efikasan. Vlada je opredijeljena da radi u skladu sa Ustavom i zakonima, da rješava suštinske i bitne stvari, a ne da gubimo vrijeme na neformalnim, jalovim seansama kod predsjednika Federacije BiH. Najveći dobitnici hitnih sjednica Vlade su upravo građani Federacije BiH, jer smo na današnjem zasjedanju donijeli veoma važne odluke od suštinske važnosti, naročito za izbjegla i raseljena lica, mlade, izvozno orjentirane privatne subjekte – kazao je za Faktor premijer FBiH Fadil Novalić po okončanju današnje vanredne sjednice.

Vlada FBiH je i u ponedjeljak održala vanrednu sjednicu na kojoj je također razmatran veći broj tačaka. S druge strane, sastanci predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti koji se već sedmicama održavaju u uredu predsjednika Federacije Marinka Čavare, ne daju nikakve rezultate i upravo se svode na “neformalne, jalove seanse” na kojima se najčešće razgovara o kadrovskim pitanjima i to navodno po zahtjevu predsjednika SBB-a i HDZ-a, Fahrudina Radončića i Dragana Čovića.

Kadrovska pitanja nisu prioritet, ili bar ne bi trebala biti, u radu zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji, a federalni premijer je već javno predlagao da se vlast tim pitanjima i ne bavi do kraja mandata. Kako sastanci kod Čavare ne daju nikakve rezultate i pokazalo se da su samo gubljenje vremena, predstavnici SDA u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti FBiH se jučer nisu ni pojavili u uredu predsjednika FBiH.

(Faktor)