Nova većina u FBiH provodi nasilje

b_130213121-e1360784336750

Nova većina u FBiH provodi nasilje

 


Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić izjavio je za agenciju Anadolija kako su odluke Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH primjer nedemokratskog ponašanja koji je suprotan svim principima demokratije, te da “predstavljaju nasilničko ponašanje”.

Nakon sedmosatne rasprave Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH izglasao je nepovjerenje Vladi Federacije BiH na čelu s Nerminom Nikšićem. Za nepovjerenje Vladi FBiH glasalo je 58 zastupnika. Zastupnički dom preuzeo je ključne ovlasti Vlade FBiH do konstituiranja nove vlade.

“Zaključak Zastupničkog doma da zakonodavna vlast preuzima ingerencije Vlade FBiH predstavlja nasilničko ponašanje. Preuzimanje ingerencija izvršne vlasti od strane zakonodavne vlasti, to nemate nigdje. To se samo može naći u Sjevernoj Koreji! Takvo nešto nije se desilo od Francuske revolucije, a kamo li danas u demokratskoj zemlji. To je potpuno neustavno ponašanje. Zbog toga nas posebno zabrinjava dalji slijed događaja i mogućnost da se pod političku kontrolu i utjecaj stavi i Ustavni sud FBiH, a nakon što je potpredsjednik FBiH gospodin Mirsad Kebo prešao pod okrilje nove parlamentarne većine”, izjavio je Tihić za AA.

Nadalje, tvrdi da je novoj parlamentarnoj većini svojstveno da preuzima ingerencije od drugih organa vlasti. Podsjetio je kako je i federalni premijer Nermin Nikšić ranije preuzeo ingerencije Skupštine Razvojne banke FBiH. U Sarajevu će se održati sjednica Kolegija SDA gdje će se, kako je potvrđeno, tretirati pitanje nezakonitog djelovanja nove parlamentarne većine u FBiH.

“Koje će SDA poteze povlačiti, mi ćemo to već narednih dana obznaniti. Sutra imamo sjednicu užeg rukovodstva, gdje ćemo analizirati ovo stanje. To neće proći! Mi nismo u obavezi da poštujemo takve odluke. Svima je jasno da Parlament FBiH nije nadležan za te poslove i da je to stvar izvršne vlasti. Što se tiče nas, mi to nećemo poštovati. Mi smo u obavezi da se suprotstavimo tom nezakonitom djelovanju. Mi ćemo pokrenuti apelaciju kod Ustavnog suda FBiH radi suspendiranja preuzimanja nadležnosti od Vlade FBiH”, rekao je Tihić.

Na pitanje ima li saznanja da li će aktuelni predsjednik Federacije BiH Živko Budimir prihvatiti imenovanje nove Federalne vlade, jer ga je Parlament obavezao da potpiše potrebne odluke za rekonstrukciju, Tihić nije želio odgovoriti, dodajući da su to pitanja za Budimira.

(Anadolija)

sda.ba