Nismo i nećemo podržati političku kontrolu policije i institucija za provedbu zakona

prsad

Nismo i nećemo podržati političku kontrolu policije i institucija za provedbu zakona

 

Predsjedništvo SDA danas je potvrdilo da koalicija sa SDP-om više ne postoji.

Predstavnici SDA zbog toga neće odstupiti sa pozicija jer one nisu rezultat volje SDP-a ili neke druge političke stranke, već su rezultat volje građana iskazane na izborima.

Predstavnici SDA u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti od formiranja Stranke do danas uvijek su konzistentno slijedili državotvornu politiku odbrane i jačanja države. Od toga principa nećemo nikada odustati i zato je bilo potpuno normalno i logično da se suprotstavimo odlukama o fiskalnom okviru i državnom budžetu koji je najprije smanjen, a potom zamrznut za naredne tri godine, unatoč činjenici da ta sredstva nisu ni približno dostatna za rad državnih institucija i što će dodatno otežati put BiH prema članstvu u EU, NATO i drugim euro-atlantskim strukturama.

SDA je išla i ići će u pravcu daljnje demokratizacije kako same Stranke, tako i cjelokupnog društva. To opredjeljenje potvrđeno je na kongresima SDA što je prepoznala kako domaća, tako i međunarodna demokratska javnost, a SDA sebi osigurala članstvo u Evropskoj narodnoj stranci (EPP) i Međunarodnoj uniji demokrata.

SDA išla je i ići će u pravcu uspostave vladavine zakona i prava, u pravcu borbe protiv organiziranog i svih ostalih oblika kriminala. Zato SDA nije podržala i neće podržati uporno insistiranje SDP da se policija i institucije za provedbu zakona stave pod političku kontrolu.

sda.ba