Nerealni zahtjevi HDZ BIH blokiraju evropski put Bosne i Hercegovine

1prsda

Nerealni zahtjevi HDZ BIH blokiraju evropski put Bosne i Hercegovine


Predsjedništvo SDA prihvatilo je informaciju i podržalo rad delegacije Stranke u procesu implementacije presude Sjedić&Finci.

SDA ostaje privržena principima implementacije presude sa sastanka u Briselu od 10.oktobra 2013.godine. Osuđujemo pokušaje falsificiranja dogovorenih principa od 01. oktobra 2013.godine, a što se odnosi na brisanje riječi “I Izborni zakon” iz tačke 5. tih principa.

Predsjedništvo SDA smatra da su u toku dosadašnjeg procesa ponuđena rješenja koja znače osiguranje ravnopravnosti svih, kao i mogućnost iskazivanja legitimne volje konstitutivnih naroda.

Nećemo nikada prihvatiti zahtjeve koji idu ka daljnim etničkim i teritorijalnim podjelama BiH.

SDA je zahvalna Evropskoj komisiji na doprinosu u implementaciji presude. Imajući u vidu da se ovaj proces od strane HDZ BiH pokušava zloupotrijebiti radi ostvarivanja neprihvatljivih ciljeva, SDA poziva Evropsku komisiju da ne kažnjava cijelu državu i njene građane blokirajući daljni evropski put Bosne i Hercegovine.

SDA izražava ozbiljnu zabrinutost rješenjima iz Prijedloga Zakona o prebivalištu i boravištu, jer sadrži rješenja koja su nastavak etničkog čišćenja u miru. Pozivamo sve političke stranke kojima je stalo do slobode kretanja, povratka i povratnika, da u Domu naroda PS BiH spriječe usvajanje ovog Zakona.

Na sjednici Predsjedništva imenovan je Glavni izborni štab SDA za izbore 2014.godine. Za predsjednika štaba imenovan je Asim Sarajlić, a za zamjenika Safet Softić.

sda.ba