Nerad državnih i federalnih institucija blokirao put BiH prema EU i NATO

130520114.10_xl-400x340

Nerad državnih i federalnih institucija blokirao put BiH prema EU i NATO

SDA izražava zabrinutost zbog nerada državnih i federalnih institucija, kao i zastoja na putu Bosne i Hercegovine prema EU i NATO. Podržavamo aktivnosti člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića prilikom posjete Srbiji i trilateralnog susreta u Turskoj.

Neophodno je raspravu o presudi Sejdić&Finci vratiti u parlamentarnu proceduru kako bi se razmatrali predloženi amandmani na presudu.

Tražimo od premijera F BiH da prestane blokirati rad federalne vlade i zakazuje redovne sjednice, obzirom da na dnevni red čeka oko 400 tačaka.

Zahtijevamo od državnog pravobranioca da, u skladu sa presudom Ustavnog suda BiH, pokrene proceduru knjiženja 63 lokacije perspektivne vojne imovine na državu Bosnu i Hercegovinu. Sporazum o državnoj imovini mora biti usklađen sa presudom Ustavnog suda BiH.


Predsjedništvo SDA je razmatralo Nacrt preporuka za promjenu Ustava Federacije BiH te smatra da on može biti osnova za raspravu o ustavnim promjenama, uz određene primjedbe koje se odnose na uređenje Grada Mostara, teritorijalnu organizaciju koju treba uređivati u okviru promjena Ustava Bosne i Hercegovine ili ukinuti sve kantone. Pravni savjet SDA će detaljno razmotriti ovaj Nacrt, nakon čega će SDA zauzeti konačan stav.

Predsjedništvo SDA je osudilo konstantne napade Fahrudina Radončića na SDA i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića. Klub poslanika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH pokrenut će inicijativu o formiranju istražne komisije po ovom pitanju.

Data je saglasnost da  mandatar Vlade Tuzlanskog kantona bude Bego Gutić.

sda.ba