Nema prepreka da se šesti Kongres SDA održi u maju

genjac1

Nema prepreka da se šesti Kongres SDA održi u maju

 

Glavni odbor SDA BiH 19. januara najvjerovatnije donijet će odluku o zakazivanju šestog redovnog kongresa SDA. Ovo je za Fenu potvrdio Halid Genjac, predsjednik GO SDA, i kongres stranke trebao bi biti održan 26. maja, jer tada ističe mandat aktuelnom rukovodstvu stranke.

– SDA obilježava 26. maja i svoju godišnjicu i održavanje kongresa toga dana poželjan je termin. U međuvremenu se pojavila inicijativa jednog broja članova Glavnog odbora i dijela rukovodstva SDA da se odgodi kongres i zakaže novi termin za održavanje kongresa poslije izbora 2014. godine – izjavio je Genjac.

Ipak, odgađanje kongresa teško je izvodljivo, jer Statut SDA govori o mogućnosti odgode kongresa, ali u slučaju rata ili ratne opasnosti, odnosno nekih drugih vanrednih neprilika. I kada bi se odgodio i po ovim kriterijima, odgađanje važi samo dok se ne steknu uvjeti za održavanje kongresa.

S obzirom na to da trenutno nema prepreke da se kongres održi, jer nema nikakvih posebnih vanrednih prilika, pa mislim da će većina članova Glavnog odbora SDA glasati za održavanje kongresa, pojasnio je predsjednik GOSDA.

Na kongresu SDA birat će se i novo rukovodstvo stranke. Utrka za predsjednika već je počela, a glavni akteri kao i na prošlom kongresu su dugogodišnji predsjednik SDA Sulejman Tihić i njegov zamjenik Bakir Izetbegović. Genjac misli da je rano govoriti o imenima kandidata, jer ta procedura tek predstoji.

– Tek nakon što se donese odluka o terminu održavanja kongresa pokreće se veoma kompleksna procedura predlaganja. Pokreću se izbori od mjesnih ogranaka preko općinskih organizacija, kantonalnih, regionalnih, pa sve do održavanja kongresa kada se biraju centralni organi SDA. Procedura evidentiranja i kandidatiranja je propisana pravilima i procedura počinje tek kada se zakaže kongres – kazao je Halid Genjac.

Stranka demokratske akcije do sada je redovno održavala svoje kongrese i uvijek u mandatnom roku od četiri godine. Inače, ovo je jedna od rijetkih stranki u BiH koja od Dejtonskog mirovnog sporazuma redovno održava svoje kongrese.

(Vijesti.ba/Fena)