Nema pobjednika ni poraženih-pobijedila je SDA

s

Nema pobjednika ni poraženih-pobijedila je SDA

 

Danas je u Sarajevu održana trinaesta redovna sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije. Glavni odbor SDA usvojio je Odluku o izmjenama i dopunama Statuta stranke. Tim izmjenama uspostavit će se mogućnost da se prema Statutu saziva Konvencija stranke u specifičnim političkim prilikama, a ne samo u vanrednim.

Također, usvojena je odluka o sazivanju Konvencije SDA  koja će biti održana u Sarajevu 01.februara ove godine te će se tada birati novo rukovodstvo Stranke.

Glavni odbor donio je odluku o  listi  kandidata za predsjednika i zamjenika Stranke Sulejmana Tihića i Bakira Izetbegovića. Usvojena je odluka i o listi kandidata za potpredsjednike Stranke Asim Sarajlić, Adil Osmanović, Šefik Džaferović, Safet Softić, Senad Šepić, Sadik Ahmetović, Salko Selman i Sanjin Halimović.

Nakon Konvencije, Glavni odbor će   birati Predsjedništvo SDA, a organi na nižim nivoima bili bi rekonstruirani  najmanje 30 posto.

U svom današnjem govoru predsjednik Stranke Sulejman Tihić istakao je kako će ova godina , uz narednu, biti sigurno jedna od najtežih godina.

Očekuje nas pokušaj implementacije sporazuma Lagumdžija – Dodik i Lagumdjija  – Čović. Ti sporazumi mogu za posljedicu imati razgradnju države, poništenje do sada provedenih reformi, prijenos nadležnosti sa države na entitete i slabljenje pozicije bošnjačkog naroda itd..

U ovoj godini predstoji:

1.     Pokušaj usvajanja niza zakonskih rješenja koja de facto i de iure znače poništenje reformi i vraćanje unazad u oblastima izbornog zakonodavstva, pravosuđa, državne službe, Centralne banke, Elektroprijenosa, javnih nabavki itd.,
2.     Provođenje presude Suda za ljudska prava u predmetu Sejdić – Finci na temelju sporazuma Lagumdžija-Radončić-Čović-Ljubić prema kojem bi Bošnjaci bili svedeni na političku manjinu u Federaciji BiH i stvoreni preduvjeti za formiranje trećeg entiteta,
3.     Reorganizacija Federacije BiH,
4.     Uređenje grada Mostara,
5.     Sprečavanja pokušaja izbacivanja SDA iz vlasti u FBiH i kantonima,
6.     Stavljanje policije i javnih RTV servisa pod političku kontrolu,
7.     Popis stanovništva – možda samo ovo pitanje, s obzirom na dugoročni značaj, zaslužuje da većinu svojih aktivnosti posvetimo izričito njemu.

Uz sve ovo, treba imati u vidu i tešku ekonomsku i socijalnu situaciju sa tendencijom pogoršanja. U dilemi da li se bavimo sobom – održavanjem kongresa sa svim što taj proces podrazumijeva (vrijeme, neslaganja, podjele itd.) ili državom, tj. sprečavanjem pokušaja njene razgradnje i nasuprot tome jačanjem i izgradnjom države, SDA kao i uvijek, prioritet daje državi-istakao je predsjednik Tihić.

Nakon sjednice Glavnog odbora, predsjednik Tihić je istakao kako danas nema pobjednika ni poraženih. Pobijedila je Stranka demokratske akcije.

Glavni odbor SDA osudio je način hapšenja pripadnika Armije i traži da postupak u ovom predmetu vodi mjesno nadležno kantonalno tužilaštvo  u Goraždu  ili Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

sda.ba