Nedopustiva je politizacija rezultata Popisa stanovništva

popis-600x3002-400x200

Nedopustiva je politizacija rezultata Popisa stanovništva

Dijeljenje


SDA zahtijeva od nadležnih institucija u BiH da što prije objave rezultate Popisa stanovništva iz 2013.godine na način kako to predviđaju Zakon, pravila Eurostata i obavezujuće preporuke Međunarodnog monitoring tima.

Zahtijevamo da se konačno prestane sa politizacijom isključivo stručnog pitanja obrade i objave rezultata Popisa. Očigledan dokaz da se sa objavom rezultata Popisa politizira je prijedlog s posljednje sjednice Centralnog popisnog biroa da se 121.000 lica uvrsti u rezidentno stanovništvo BiH, ali da im se poništi njihovo izjašnjenje o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, kao i o maternjem jeziku. Ako popisnice koje se odnose na ova lica nisu sporne, a nisu jer se predlaže njihovo uključivanje u popisano stanovništvo, zbog čega bi onda bila sporna i ova tri pitanja? Jedini odgovor na to je pokušaj politizacije. Poznato je da se 121.000 popisnica najvećim dijelom odnosi na Bošnjake u RS. Oni kao popisani stanovnici ne smetaju vlastima u RS-u,jer će po tom osnovu ostvarivati sredstva iz PDV-a, ali im smetaju kao Bošnjaci i muslimani koji govore svojim maternjim bosanskim jezikom.

Očekujemo da će istraga koju vodi Tužilaštvo BiH po ovom pitanju polučiti rezultate koji će spriječiti daljnju zloupotrebu rezultata Popisa stanovništva.