Narodna i univerzitetska biblioteka ” Derviš Sušić” Tuzla: 65 godina postojanja i rada, mnoštvo uspješnih projekata

bibliotekaa

Narodna i univerzitetska biblioteka ” Derviš Sušić” Tuzla: 65 godina postojanja i rada, mnoštvo uspješnih projekata

 

Narodna i univerzitetska biblioteka ” Derviš Sušić” Tuzla je tokom cijele godine radila punom parom. U 2011. godini započelo je obilježavanje jubileja, 65.godišnjice postojanja ove ustanove. Jedan od najzačajnijih projekata koji je realizovan u toku protekle godine je digitalizacija bibliotečke građe, a zahvaljujući sredstvima Evropske unije.

enisazunic” Ovim je obuhvaćeno mnogo bibliotečkih poslova koji su vezani za našu struku i to je jedan veoma bitan projekat. Osim toga, značajno je napomenuti da je u toku 2011. godine u Biblioteci upriličeno mnogo promocija knjiga. Imamo zaista dobru saradnju sa drugim institucijama kulture u Tuzli, Tuzlanskom kantonu i šire. Usko smo vezani  kada je u pitanju kultura, dešavanja iz domena kulture, tako da se mi na neki način i dopunjujemo. Ono što je najvažnije je da smo u velikoj mjeri uspjeli da zadovoljimo naše čitaoce, kada su u pitanju usluge posudbe knjiga, informacije i slično. Takođe, i strana odjeljenja Biblioteke su mnogo radila u ovoj godini. Mi se duboko nadamo da ćemo ovako uspješno raditi i u 2012. godini ” – kazala je direktorica Biblioteke mr. Enisa Žunić.

Narodna i univerzitetska biblioteka ” Derviš Sušić” Tuzla može se pohvaliti i dobro posjećenim književnim susretima sa uvaženim piscima, a tu su i redovne posjete eminentnih predavača. Biblioteka svojim fundusom knjiga nudi veliku pomoć studentima, a naročito onima koji studiraju neki od stranih jezika. Na raspolaganju su Američki kutak, Austrijska biblioteka, Iranska, Turska i Francuska biblioteka. Takođe, među posjetiocima  su i oni najmlađi, ali i srednjoškolci, koji često koriste usluge Biblioteke.

Ova ustanova godinama uspostavlja i održava uspješnu saradnju sa inostranim Univerzitetima i kulturnim centrima.
 
Zahvaljujući menadžmentu Biblioteke, obezbjeđeno je nekoliko značajnih donacija knjiga tamo gdje je to bilo najpotrebnije.

Prepoznavajući i poštujući rad, trud i entuzijazam svih zaposlenih u ovoj ustanovi kulture, građani rado doniraju svoje knjige Biblioteci, kako bi obogatili njen fond i književna djela koja cijene pohranili na sigurno mjesto.

Ova aktivnost je prepoznata od strane menadžmenta Biblioteke koji redovno pojedincima i organizacijama koje doniraju knjige dodjeljuje zahvalnice.

enisazunic2

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla