Nakon odluke Ustavnog suda BiH, Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić svojim neustavnim i nečasnim djelovanjem pokazali da su nedostojni pozicija Potpredsjednika Federacije BiH

pudaric_kebo-400x210

Nakon odluke Ustavnog suda BiH, Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić svojim neustavnim i nečasnim djelovanjem pokazali da su nedostojni pozicija Potpredsjednika Federacije BiH

 


Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i prihvatanje apelacije predsjednika Federacije BiH potvrdila je sumnje SDA u korektnost procesa koji su, po nalogu SDP, protiv Živka Budimira pokrenuli potpredsjednici Federacije BiH Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić, tvrdeći, između ostaloga, kako ih predsjednik Federacije nije konsultirao prilikom pomilovanja, a da je, prema njihovim tvrdnjama, trebalo da to učini.

Te tvrdnje, Ustavni sud BiH jer odbacio kao neosnovane i potvrdio da su pomilovanja u izričitoj nadležnosti predsjednika Federacije BiH.

Gostujući u prošlosedmičnom izdanju Dnevnika D na FTV, koji uređuje i vodi gospođa Antonija Avram, potpredsjednik Federacije Mirsad Kebo je i sam potvrdio da ga u vezi sa pomilovanjima nije konsultirala ni bivša predsjednica Federacije Borjana Krišto, ali da on u njenom slučaju nije pokrenuo nikakav postupak. Na pitanje urednice Dnevnika D zašto to nije učinio, Mirsad Kebo dao je nejasno i smušeno objašnjenje kojim je nedvosmisleno dokazao svoju nečasnu ulogu u ovom slučaju. Iščekujući odluku Ustavnog suda BiH, Mirsad Kebo je obišao uglavnom sve ambasadore zemalja članica Vijeća za implementaciju mira u našoj zemlji i više puta posjećivao visokog predstavnika pokušavajući da izdejstvuje korištenje bonskih ovlasti ili bilo kakvu odluku koja bi njemu i Pudariću dala ovlasti predsjednika Federacije BiH. Na njegovo veliko razočarenje, jasno mu je dato do znanja da se to neće dogoditi.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine potvrdio je da kao najviša sudska instanca u zemlji čuva dignitet pravosuđa koji je uveliko degradiran jer su političkom dominacijom nad njima pravosudne institucije svedene na metode iz najmračnijih vremena UDBA-e i Informbiroa. Time je nanesena velika šteta ugledu ne samo Federacije, već i Bosne i Hercegovine kao države koja, kako je potvrđeno iz državnog pravobranilaštva, godišnje u prosjeku mora isplatiti po oko 2,5 miliona KM upravo zbog ovakvih propusta pravosudnih institucija.

Građani Federacije BiH i cijele zemlje više nemaju sumnje da su glavni monteri ovog procesa aktualni potpredsjednici Federacije BiH Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić koji su, izvršavajući naloge SDP, dokazali da su upravo oni nedostojni ne samo ove, već svake druge javne funkcije. Umjesto da štite interese građana Federacije BiH u šta se licemjerno zaklinju, oni svojim djelovanjem proizvode krize, prizivaju haos i bezakonje.

sda.ba