Na današnji dan ukopan Alija Izetbegović, “nebo je plakalo” kao i danas

Alija-Izetbegovic-Zetra-slider-400x280

Na današnji dan ukopan Alija Izetbegović, “nebo je plakalo” kao i danas


Prvi predsjednik Predsjedništva BiH, dugogodišnji član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik Stranke demokratske akcije Alija Izetbegović ukopan je na na današnji dan 22. oktobra 2003. godine, po njegovoj želji, na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, uz najveće državne i vojne počasti.

Na taj dan, baš kao i danas, u BiH je padala velika kiša.

Spuštanjem tijela rahmetli Izetbegovića u mezar, koje je popraćeno paljbom počasnog stroja Vojske FBiH i topovskom paljbom, okončan je “ovosvjetski život” jednog od najvećih državnika sa ovih prostora.

Tijelo Alije Izetbegovića prevezeno je 22. oktobra 2003. godine rano ujutro, iz “Bakija” u zgradu Predsjedništva BiH, gdje je do 13:30 sati bilo izloženo u svečanom salonu.

Tu su prvu i zadnju počasnu stražu držali tadašnji član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić, komandant Združene komande Vojske FBiH generalpukovnik Atif Dudaković i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa ef. Cerić.

Oni su u 13:30 sati, tabut s mejtom iznijeli iz zgrade Predsjedništva BiH i stavili na lafet, odakle se kolona s mejtom uputila prema zgradi institucija BiH na Marindvoru. Ispred lafeta išao je vojni orkestar, a iza njega oficiri noseći ordenja koja je u Bosni i Hercegovini i svijetu dobio Alija Izetbegović.

Dženaza namaz klanjana je na Trgu BiH pred zgradom institucija BiH, a predvodio je tadašnji reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić.

Na Trgu BiH obratili su se, između ostalih, i tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown.

“Danas se čini prikladnim da i nebo plače iznad BiH”, rekao je 22. oktobra 2003. godine, u svom govoru Ashdown, ističući kako je Izetbegović bio ličnost koja je uradila više nego bilo ko drugi da osigura opstanak moderne države BiH.

Posljednjem ispraćaju Alije Izetbegovića prisustvovalo je više od 100.000 ljudi, kao i veliki broj bosanskohercegovačkih i međunarodnih zvaničnika. Pretpostavlja se da je to bio najveći broj ljudi koji je ikad prisustvovao nekoj dženazi u Sarajevu.

(Haber.ba)

sda.ba