MZ Batva obilježila Dan Mjesne zajednice, 12. maj

batva1

MZ Batva obilježila Dan Mjesne zajednice, 12. maj

Mjesna zajednica Batva danas obilježava Dan Mjesne zajednice, 12. maj. Tim povodom delegacija OO SDA Tuzla je uz porodice šehida i poginulih boraca iz Mjesne zajednice Batva, delegaciju boračkih udruženja i organizacija općine Tuzla, članove Savjeta Mjesne zajednice Batva, predstavnike općinske vlasti, predstavnike drugih političkih partija i građane položila cvijeće i odala počast šehidima i palim borcima pred spomenik u Spomen parku „ Batva “ i spomenik VI istočnobosabskoj brigadi. Među prisutnima je bila i Munira Hasić koja je izgubila i muža i sina, Fuada i Nurdina Dinu Hasića.

 

 

 

 

 

 

U prostorijama MZ Batva upriličen je prijem za porodice šehida i poginulih boraca 1992.-1995. iz ove mjesne zajednice kako bi se evocirale uspomene na hrabre sinove Armije R BiH koji su dali svoje živote za slobodu koju svi danas uživamo.batva Preko 1 200 boraca, stanovnika MZ Batva, je učestvovalo u policiji i u jedinicama A R BiH u borbi protiv okupatorske vojske od kojih je 60 njih položilo svoje živote u borbi za slobodu BiH, a preko 150 ih je teže i lakše ranjeno. Među poginulima su i tri Zlatna ljiljana, Dino Hasić, Pašan Kovačević i Memo Suljetović.

Građani Mjesne zajednice Batva su na današnji dan prije devetnaest godina kada je započela agresija na Bosnu i Hergegovinu i na naš grad, iskazali duboka patriotska osjećanja masovnim odzivom u jedinice koje su se borile protiv okupatora. Značajan broj građana iz ove mjesne zajednice se 12. maja 1992. godine suprotstavio bivšoj JNA koja je već bila smještena na strelištu Paša-bunar. Insistirali su da se JNA povuče u kasarnu, što je i postignuto nakon cjelodnevnih pregovora.

Stanovnici Batve  su se tokom agresije na našu domovinu takođe istakli i u pružanju logističke i druge pomoći borcima Armije R BiH.

 

 

 

 

 

batva2Spomen obilježje podignuto njima u čast i na kojem je uklesano šesdeset imena šehida i poginulih boraca je način da im se oduži za ono što su učinili za sve nas i primjer generacijama koje dolaze kako treba voljeti i braniti svoju domovinu.

U okviru programa obilježavanja Dana MZ Batva u poslijepodnevnim satima u zgradi Mjesne zajednice će se održati Svečana akademija koja je posvećena ulozi i značaju Mjesne zajednice Batva i njenih građana u ratnom i poratnom periodu, a nakon toga biće upriličeno druženje gostiju i građana MZ Batva uz kulturno-zabavni program.

 

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla