MZ Batva obilježila Dan Mjesne zajednice, 12. maj

batva2012039

MZ Batva obilježila Dan Mjesne zajednice, 12. maj

 


Mjesna zajednica Batva obilježila je Dan Mjesne zajednice, 12. maj. Delegacija Općinskog odbora SDA Tuzla je uz porodice šehida i poginulih boraca iz Mjesne zajednice Batva, delegaciju boračkih udruženja i organizacija općine Tuzla, članove Savjeta Mjesne zajednice Batva, predstavnike općinske vlasti, predstavnike drugih političkih partija i građane položila cvijeće i odala počast šehidima i palim borcima. Cvijeće je položeno pred spomen obilježje u Spomen parku „ Batva ” i pred spomenik VI istočnobosabskoj brigadi.

batva2012022
batva2012059
U prostorijama Mjesne zajednice Batva organizovan je prijem za porodice šehida i poginulih boraca 1992.-1995. iz ove mjesne zajednice kako bi se evocirale uspomene na hrabre sinove Armije RBiH koji su dali svoje živote za slobodu koju svi danas uživamo.

Preko 1200 boraca, stanovnika MZ Batva, je učestvovalo u policiji i u jedinicama ARBiH u borbi protiv okupatorske vojske od 1992.-1995. godine. Šezdeset njih položilo je svoje živote za slobodu Bosne i Hercegovine, a preko stotinuipedeset ih je teže i lakše ranjeno. Među poginulima su i tri Zlatna ljiljana, Dino Hasić, Pašan Kovačević i Memo Suljetović.

Značajan broj građana iz ove mjesne zajednice se 12. maja 1992. godine suprotstavio bivšoj JNA koja je već bila smještena na strelištu Paša-bunar. Insistirali su da se JNA povuče u kasarnu, što je i postignuto nakon cjelodnevnih pregovora.

Stanovnici Batve su se tokom agresije na našu domovinu takođe istakli i u pružanju logističke i druge pomoći borcima Armije RBiH.

Spomen obilježje podignuto njima u čast i na kojem je uklesano šesdeset imena šehida i poginulih boraca je način da im se oduži za ono što su učinili za sve nas i primjer generacijama koje dolaze kako treba voljeti i braniti svoju domovinu.

batva2012003
U okviru programa obilježavanja Dana Mjesne zajednice Batva, u zgradi Mjesne zajednice je upriličeno druženje gostiju i građana MZ Batva uz kulturno-zabavni program.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla