Mještani Šićkog Broda: Još uvijek čekamo toplifikaciju i velika obećanja gradskih vlasti!

20180802 141143

Mještani Šićkog Broda: Još uvijek čekamo toplifikaciju i velika obećanja gradskih vlasti!

Problem priključenja individualnih stambenih objekata na sistem daljinskog grijanja i neobnova putne infrastrukture osnovni su razlozi nezadovoljstva građana Mjesne zajednice Šićki Brod čiji su se predstavnici danas javnosti obratili putem medija.

Stanovnici Šićkog Broda najavljuju i zborove građana te rigoroznije mjere iskazivanja građanske neposlušnosti ukoliko se vlast odnosno Gradska uprava ponovo ogluši na njihove, više puta, ponovljene zahtjeve.

Podsjetimo, u januaru 2015. godine je na snagu stupio Zakon o izdvajanju dijela prihoda od rada Termoelektrana od kojih grad svake godine dobija preko 5 miliona KM, tako da su se faktički stekli uslovi za širenje mreže toplifikacije u Tuzli koja se može pohvaliti kvalitetnim sistemom daljinskog grijanja. Međutim, od tada je urađeno veoma malo, kako tvrde stanovnici Šićkog Broda.

Upravo ova mjesna zajednica te Husino i Bukinje su izmjenama Odluke o snabdijevanju grada toplotnom energijom dobili besplatan priključak na sistem centralnog grijanja. Nažalost, na Šićkom Brodu još na sistem nije priključeno niti jedno individualno domaćinstvo, nego je sve ostalo samo u sferi normative iako primarni vodovi postoje.

“Smatramo da imamo pravo da tražimo nastavak toplifikacije naše mjesne zajednice iz razloga što Termoelektrana Tuzla radi 64 godine, ona je na prostoru Šićkog Broda i Bukinja i to bi bila satisfakcija za dugogodišnje ometanje i degradaciju tla i života ljudi koji tu stanuju. Mi dajemo rok do oktobra ove godine jer smatramo da je to dovoljno da se preostalih 80 individualnih stambenih objekata spoji na mrežu toplifikacije. Ako se to ne ispuni, ne isključujemo mogućnost svakodnevnih protesta pred zgradom Gradske uprave, a u krajnjoj liniji i blokadu “Petlje”. Osim toga, gradska vlast nam je obećala da će 2018. godina biti godina ekspanzije izgradnje na području naših mjesnih zajednica. Međutim od početka godine nije promijenjena nijedna ulična sijalica, nije nam izgrađen ni put koji povezuje Tuzlu i Lukavac u dužini od 750 metara, kanalizaciona mreža je u veoma lošem stanju itd. Građani su zbog svega ljuti i ogorčeni, vrše pritisak na nas kao Savjet mjesne zajednice, a mi tražimo od gradonačelnika i nadležnih službi odgovore kojih za sada nema” – kazao je Nijaz Suljić, predsjednik Savjeta MZ Šićki Brod.

Na sve ovo su upozoravali i vijećnici SDA koji su na jednoj od ovogodišnjih tematskih sjednica Gradskog vijeća Tuzla tražili od gradskih službi da dostave i izvještaj o utrošku 16 miliona maraka, koje je Grad u prethodne tri godine dobio od izdvajanja dijela prihoda od rada Termoelektrane Tuzla. Taj Izvještaj je pokazao da je na sve projekte toplifikacije potrošeno tek oko 2,8 miliona maraka.

Današnjoj press konferenciji Savjeta MZ Šićki Brod prisustvovali su predstavnici SDA, BOSS-a i SBB-a. Kako kažu članovi Savjeta ove mjesne zajednice, pozive su poslali i gradonačelniku kao i predsjedavajućem Gradskog vijeća, šefu Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzla te direktoru “Centralnog grijanja dd Tuzla”, međutim niko od njih se nije pojavio. 

20180802 140056


20180802 140733

20180802 145701

20180802 140105