Mjesna zajednica Stari grad obilježila svoj dan, 26. april

stari grad 1

Mjesna zajednica Stari grad obilježila svoj dan, 26. april

Mjesna zajednica „ Stari grad „ svečano je obilježila svoj dan, 26. april. Ovaj datum se obilježava i kao Dan formiranja Druge manevarske čete policije koja je nastala 1992. godine. Tim povodom delegacija Općinskog odbora SDA Tuzla je zajedno sa članovima porodica poginulih boraca ove čete, njihovim saborcima, predstavnicima boračkih organizacija i udruženja te sa predstavnicima Općine Tuzla, Tuzlanskog kantona, drugih političkih partija, članovima Savjeta MZ „ Stari grad „ i brojnim građanima položila cvijeće  na spomen ploču ispred Fakulteta za tjelesni odgoj i sport, odnosno pred zgradom nekadašnjeg DTV „ Partizan „.

 

 

Upravo na tom mjestu prije 19 godina je od strane MUP-a formirana Druga manevarska četa policije radi pružanja organizovanog otpora agresiji na RBiH, a sačinjavali su je pripadnici policije aktivnog i rezervnog sastava, kao i dobrovoljci. Na svom ratnom putu ova jedinica je izgubila osam boraca. Od samog formiranja Druge manevarske čete policije uz nju su bili svi građani Tuzle, a posebno sa područja MZ „Stari grad“ koji su je pomagali na razne načine te su pružili maksimalnu podršku porodicama poginulih.


stari grad 2Izvršeno je svečano postrojavanje dijela nekadašnjih pripadnika ove jedinice, a nakon toga prisutnima su se obratili Niko Jurić nekadašnji komandir Druge manevarske čete policije i Meša Bajrić ratni načelnik Stanice javne bezbjednosti u Tuzli koji su govorili o značaju ove jedinice za odbranu Tuzle i Bosne i Hercegovine.

Nakon toga, cvijeće je položeno na spomeniku palim borcima 1942.-1945. kao i 1992.-1995. na Slanoj Banji te na Aleju mladosti, a zatim je u Osnovnoj školi „ Centar „ održana Svečana akademija.

 

 


Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla