Mjesna zajednica Stari Grad obilježila Dan mjesne zajednice

starigrad2013024

Mjesna zajednica Stari Grad obilježila Dan mjesne zajednice

 

Mjesna zajednica Stari Grad svečano je obilježila Dan mjesne zajednice. Ovaj datum se obilježava i kao Dan formiranja Druge manevarske čete policije koja je nastala 1992. godine. Tim povodom delegacija Općinskog odbora SDA Tuzla je zajedno sa članovima porodica poginulih boraca ove čete, njihovim saborcima, predstavnicima boračkih organizacija i udruženja, delegacijom Općine Tuzla,članovima Savjeta MZ Stari Grad, sa predstavnicima drugih političkih partija i brojnim građanima položila cvijeće na spomen ploču poginulim braniteljima Tuzle i Bosne i Hercegovine 1992.-1995. koja se nalazi ispred Fakulteta za tjelesni odgoj i sport.

starigrad2013035
starigrad2013034
Upravo na tom mjestu prije dvadesetijednu godinu je od strane MUP-a formirana Druga manevarska četa policije radi pružanja organizovanog otpora agresiji na RBiH, a sačinjavali su je pripadnici policije aktivnog i rezervnog sastava, kao i dobrovoljci. Na svom ratnom putu ova jedinica je izgubila osam boraca. Od samog formiranja Druge manevarske čete policije uz nju su bili svi građani Tuzle, a posebno sa područja MZ „Stari Grad”, koji su je pomagali na razne načine te su pružili maksimalnu podršku porodicama poginulih.

starigrad2013011
Izvršeno je svečano postrojavanje dijela nekadašnjih pripadnika ove jedinice, a nakon toga prisutnima su se obratili Edin Altumbabić pripadnik Druge manevarske čete policije i predsjednik Savjeta MZ Stari Grad koji su govorili o značaju ove jedinice za odbranu Tuzle i Bosne i Hercegovine.

starigrad2013001
Nakon toga, cvijeće je položeno na spomeniku palim borcima 1942.-1945. kao i 1992.-1995. na Slanoj Banji te na Aleju mladosti, a zatim je u Osnovnoj školi „ Centar „ održana Svečana akademija.

starigrad2013025
Takođe, u prostorijama mjesne zajednice je u toku dana održan prijem za porodice šehida i poginulih boraca sa ovog područja.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla