Mjesna zajednica Šićki Brod obilježila svoj dan, 21. april

sicki2013000

Mjesna zajednica Šićki Brod obilježila svoj dan, 21. april

 

U povodu 21. aprila, Dana Mjesne zajednice Šićki Brod, u ovoj mjesnoj zajednici je organizovana svečanost. Delegacija Općinskog odbora SDA Tuzla je zajedno članovima porodica šehida i poginulih boraca, predstavnicima boračkih organizacija i udruženja,  drugih političkih partija, predstavnicima Općine Tuzla i građanima položila cvijeće i odala počast na centralnom spomen obilježju u Šićkom Brodu. Neposredno prije polaganja cvijeća, u zgradi mjesne zajednice je organizovan prijem za porodice šehida i poginulih boraca.

sicki2013044
sicki2013016
Ova mjesna zajednica je dala vrlo značajan doprinos u odbrani  Bosne i Hercegovine od agresora, imajući u vidu činjenicu da je narodni heroj odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. iz općine Tuzla Senad Mehdin Hodžić zvani kapetan Labud, porijeklom iz Šićkog Broda. Posthumno je odlikovan ordenom heroja oslobodilačkog rata i promoviran u čin Brigadnog generala Armije Republike Bosne i Hercegovine za zasluge u pripremanju odbrane zemlje od agresora, i dobitnik je najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan. Poginuo je u naselju Zaseok 10. maja 1992. godine te je po njegovom kodnom imenu nastala vojna formacija Crni Labudovi. Osim Senada Mehdina Hodžića, život za Bosnu i Hercegovinu je dao i nekadašnji stanovnik Šićkog Broda Husein Omerčić, nosilac Zlatnog ljiljana, a tu su i mnogi drugi nosioci ratnih priznanja i pohvala.

sicki2013022
sicki2013024
Šićki Brod Dan Mjesne zajednice obilježava upravo na današnji dan kada je 21. aprila 1992. godine oformljen „Prvi tuzlanski partizanski odred” . Uvodnu riječ o formiranju i ratnom putu Odreda dao je njegov prvi komandant Muharem Džambić napomenuvši da su Odred činile tri pješadijske čete dobrovoljaca koji su imali zadatak da čuvaju vitalne objekte u Tuzli. Iz „Prvog tuzlanskog samostalnog partizanskog odreda” su ponikla tri Zlatna ljiljana i jedan dobitnik Srebrnog štita.

sicki2013049
U okviru svečanog programa nastupili su učenici Osnovne škole „Bukinje – Šićki Brod” i Kulturno umjetničko društvo koje djeluje u ovoj mjesnoj zajednici.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla