Mjesna zajednica Šićki Brod obilježila Dan Mjesne zajednice 21. april

danmzsickibrod21april001

Mjesna zajednica Šićki Brod obilježila Dan Mjesne zajednice 21. april

 

danmzsickibrod21april051
Građani Mjesne zajednice Šićki Brod danas su svečano obilježili 21.april, Dan Mjesne zajednice i ujedno jubilej – 20. godina od formiranja ” Prvog tuzlanskog samostalnog partizanskog odreda “. Svečanosti je u velikom broju prisustvovala delegacija Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Tuzla na čelu sa predsjednikom Općinskog odbora dr. Salkom Bukvarevićem te članovi porodica šehida i poginulih boraca, predstavnici boračkih organizacija i udruženja, drugih političkih partija, predstavnici Općine Tuzla, članovi Savjeta Mjesne zajednice i građani. Položeno je cvijeće i odata je počast na centralnom spomen obilježju u Šićkom Brodu. Neposredno prije polaganja cvijeća, u zgradi mjesne zajednice je organizovan prijem za porodice šehida i poginulih boraca.

danmzsickibrod21april052

Ova mjesna zajednica je dala vrlo značajan doprinos u odbrani  Bosne i Hercegovine od agresije, imajući u vidu činjenicu da je narodni heroj odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. iz općine Tuzla Senad Mehdin Hodžić zvani kapetan Labud porijeklom iz Šićkog Broda. Posthumno je odlikovan ordenom heroja oslobodilačkog rata i promoviran u čin Brigadnog generala Armije Republike Bosne i Hercegovine za zasluge u pripremanju odbrane zemlje od agresora, i dobitnik je najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan. Poginuo je u naselju Zaseok 10. maja 1992. godine te je po njegovom kodnom imenu nastala vojna formacija Crni Labudovi. Osim Senada Mehdina Hodžića, život za Bosnu i Hercegovinu je dao i nekadašnji stanovnik Šićkog Broda Husein Omerčić nosilac Zlatnog ljiljana, a tu su i mnogi drugi nosioci ratnih priznanja i pohvala.

danmzsickibrod21april007

Prisutne je pozdravio predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Sead Brkić koji je posebno poštovanje izrazio porodicama šehida i poginulih boraca i zahvalio se svima koji su pomogli u obilježavanju Dana Mjesne zajednice, uputivši čestitku za 21.april. Brkić je prisutnima ukazao na infrastukturne projekte koji su proteklih godina urađeni na tom području, a u čijoj je realizaciji učestvovao i Savjet Mjesne zajednice. Jedan od značajnijih je vodovodna mreža u naselju Mihatovići, a inicijativa za njenu izgradnju je , potsjećamo, pokrenuta 2009. godine upravo od strane Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Tuzla i Kluba poslanika SDA u kantonalnoj Skupštini. Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanskog kantona na čelu sa tadašnjim ministrom Amirom Hasićem je odobrilo sredstva te su građani Mihatovića dobili pitku vodu na koju su dugo čekali.

Izvršena je i smotra „Prvog tuzlanskog samostalnog partizanskog odreda” koji je oformljen 21.aprila 1992. godine. Uvodnu riječ o formiranju i ratnom putu Odreda dao je njegov prvi komandant Muharem Džambić napomenuvši da su Odred činile tri pješadijske čete dobrovoljaca koji su imali zadatak da čuvaju vitalne objekte u Tuzli. Iz „Prvog tuzlanskog samostalnog partizanskog odreda” su ponikla tri Zlatna ljiljana i jedan dobitnik Srebrnog štita.

danmzsickibrod21april061

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, a nakon toga je uslijedio zabavni dio programa u okviru kojeg su nastupili učenici Osnovne škole „Bukinje – Šićki Brod” i Kulturno umjetničko društvo koje djeluje u ovoj mjesnoj zajednici. Na kraju programa je priređena roštiljada uz druženje, te je organizovan turnir u malom nogometu i takmičenje u šahu. Svečanost u povodu 21. aprila, Dana Mjesne zajednice Šićki Brod su uveličali i članovi Kulturno-umjetničkog društva iz Budve.

danmzsickibrod21april076


(sve fotografije se nalaze u foto galeriji )

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla