Mjesna zajednica Šićki Brod obilježila Dan mjesne zajednice, 21. april

14sicki022

Mjesna zajednica Šićki Brod obilježila Dan mjesne zajednice, 21. april

U povodu 21. aprila, Dana Mjesne zajednice Šićki Brod, u ovoj mjesnoj zajednici je organizovana svečanost. Delegacija Općinskog odbora SDA Tuzla je zajedno članovima porodica šehida i poginulih boraca, predstavnicima boračkih organizacija i udruženja, drugih političkih partija i građanima odala počast na centralnom spomen obilježju u Šićkom Brodu. U zgradi mjesne zajednice je organizovan prijem za porodice šehida i poginulih boraca.


Ova mjesna zajednica je dala vrlo značajan doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine od agresora. Narodni heroj odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. iz općine Tuzla, Senad Mehdin Hodžić zvani kapetan Labud, porijeklom je iz Šićkog Broda. Posthumno je odlikovan ordenom heroja oslobodilačkog rata i promoviran u čin Brigadnog generala Armije Republike Bosne i Hercegovine za zasluge u pripremanju odbrane zemlje od agresora, i dobitnik je najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan. Poginuo je u naselju Zaseok 10. maja 1992. godine te je po njegovom kodnom imenu nastala vojna formacija Crni Labudovi. Osim Senada Mehdina Hodžića, život za Bosnu i Hercegovinu je dao i nekadašnji stanovnik Šićkog Broda Husein Omerčić, nosilac Zlatnog ljiljana, a tu su i mnogi drugi nosioci ratnih priznanja i pohvala.

14sicki018
14sicki012
14sicki006
Šićki Brod Dan Mjesne zajednice obilježava upravo na današnji dan kada je 21. aprila 1992. godine oformljen „Prvi tuzlanski partizanski odred” . Odred su činile tri pješadijske čete dobrovoljaca koji su imali zadatak da čuvaju vitalne objekte u Tuzli. Iz „Prvog tuzlanskog samostalnog partizanskog odreda” su ponikla tri Zlatna ljiljana i jedan dobitnik Srebrnog štita.

U okviru svečanog programa nastupili su učenici Osnovne škole „Bukinje – Šićki Brod” i Kulturno umjetničko društvo koje djeluje u ovoj mjesnoj zajednici.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla