Mirni protesti : Sjećanje na genocid u Srebrenici

srebsept004

Mirni protesti : Sjećanje na genocid u Srebrenici

Dijeljenje

U znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada se dogodio najkrvaviji genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, danas je u Tuzli održan mirni protest. Preživjele žrtve genocida su se okupile na Pingi, odakle su krenule do gradske česme, odnosno do Trga žrtava genocida Srebrenice u Tuzli uz poruku “Istina nama, kazna zločincima”.

U julu. 1995.godine 42.000 stanovnika Srebrenice “Zaštićene zone Ujedinjenih nacija” napaćenih troipogodišnjom opsadom predato u ruke četnicima.

srebsept001
Kao ishod ove krvave epizode u kojoj su organizacije ujedinjenih nacija, Evropska unija i većina zapadnih zemalja odigrale sramnu ulogu, ubijeno je i izmasakrirano više od 8.000 civila.

– Organizacija ujedinjenih nacija, Evropska unija, svijet, nikada neće sprati ovu crnu mrlju iz istorije čovječanstva, a mi, porodice čiji su članovi na najbrutalniji način pobijeni iz “Zaštićene zone Srebrenica” nećemo nikada zaboraviti ni oprostiti – poručile su sa skupa u Tuzli članice Udruženja građana “Žene Srebrenice”.


Punih 19. godina od genocida navršilo se 11. jula 2014. koji su počinili JNA, vojska i policija manjeg bh.entiteta, a zločinci još uvijek slobodno se kreću na prostorima Srbije, Crne Gore i manjeg entiteta.

– Masovne i sekundarne grobnice još uvijek su ne ekshumirane, posmrtni ostaci još ne pokupljena po vrletima Podrinja, jer mnogi prostori nisu deminirani, kako bi se došlo do posmrtnih ostataka koja su poginula i ostala na površini punih 18 godina i većina posmrtnih ostataka neidentifikovana – istakle su okupljene Srebreničanke.

Mirni protest organizovale su članice Udruženja građana “Žene Srebrenice”, kojima su se pridružile članice Asocijacije žena OO SDA Tuzla, džematlijke iz Gornjih Rainaca, udruženje “Sumeja” i ostali građani.

srebsept006

srebsept009