Mirni protesti Žena Srebrenice

sreb11004

Mirni protesti Žena Srebrenice

 

Članice Udruženja „Žene Srebrenice” danas su mirnom šetnjom podsjetile javnost na genocid iz jula 1995. godine u Srebrenici. Uz njih su kao i svaki put bile članice Asocijacije žena Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Tuzla.


sreb11003
Žene Srebrenice istakle su da je kažnjavanje odgovornih za genocid uslov za pravdu i suživot u Bosni i Hercegovini. Nažalost, kako su kazale, i nakon sedamnaest godina od genocida u Srebrenici nije završen proces traženja nestalih, niti su završene ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostataka ubijenih.

– Među nama ima još koliko hoćete porodica koje nisu uspjele da pronađu posmrtne ostatke svojih najmilijih. Moja majka je umrla i nije uspjela da pronađe svog sina, a ja evo još tragam. Svakodnevno insistiramo da se proces ekshumacija i identifikacija ubrza, i naše molbe upućujemo ka Institutu za nestale osobe. Nedavno smo zamolili i američkog ambasoda u BiH, Patricka S. Moona, da nam i on pomogne i razmotri u čemu je problem i zašto to sve ide jako sporo – kazala je Nura Begović, potpredsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”.

sreb11001
sreb11005
Osim članica Asocijacije žena OO SDA Tuzla mirnim protestima Udruženja građana “Žene Srebrenice” pridružile su se članice Udruženja „Sumeja” i drugi građani.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla