Mirni protesti Žena Srebrenice

1hid

Mirni protesti Žena Srebrenice

 

Članovi Općinskog odbora SDA Tuzla i danas su, kao i svakog jedanaestog dana u mjesecu, prisustvovali mirnim protestima članica Udruženja “Žene Srebrenice”, a u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada je nad Bošnjacima u Srebrenici počinjen genocid.


Sa fotografijama ubijenih, izvezenim imenima na jastučnicama i porukama “Istina nama – kazna zločincima”, žene Srebrenice su po ko zna koji put poručile ne zaboravljaju šta se desilo 11. jula 1995. godine, te da su odlučne da se bore za istinu i pravdu dok su žive.

” Svakog 11. ponavljamo ista pitanja, dajemo iste odgovore. Lokacije pojedinih masovnih grobnica dobro su poznate, ali se nadležni brane time da su lokacije grobnica minirane. Pa nećemo mi tražiti da se deminira. Imaju oni koji za to primaju platu. Mi smo svjesni da se mnogi posmrtni ostaci neće moći identifikovati. Ima još nekih porodica za koje se ne zna gdje su pa nisu dali DNK. Mi u Udruženju provjeravamo informacije pa apelujemo na porodice koje nisu dale DNK da to učine. Ogorčene smo i na suđenje Ratku Mladiću koji u svojim istupima svakodnevno vrijeđa žrtve genocida, te smatramo da bi Haški sud trebao biti oštriji prema ovom zločincu ” ističe Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja „Žene Srebrenice”.

3hid
Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla