Mirni protesti Žena Srebrenice

11aprilzenesrebrenice007

Mirni protesti Žena Srebrenice

11aprilzenesrebrenice003
Žene Srebrenice i danas su izašle na ulice Tuzle u mirnoj protestnoj šetnji od Pinge do Trga žrtava genocida u Srebrenici kao što to čine svakog 11.-og u mjesecu. Uz njih su i ovaj put bile članice Asocijacije žena OO SDA Tuzla.

Već skoro sedamnaest godina tragaju za istinu i pravdom, tražeći da se uhapse ljudi koji su počinili ratne zločine u Srebrenici i njenoj okolini u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu odnosno u genocidu 11. jula 1995. godine.

O bolu ovih majki svjedoče brojne uramljene fotografije njihovih sinova, muževa, braće i ostale rodbine. Ta imena koncima su izvezena u jastučnice koje budu izložene tokom mirnog protesta ulicama našeg grada. Među Ženama Srebrenice i dalje vlada veliko nezadovoljstvo dinamikom procesa ekshumacije posmrtnih ostataka članova njihovih porodica.

11aprilzenesrebrenice005
” Ogorčene smo jer prošle godine ništa nisu ekshumirali i ni jedna grobnica nije otvorena. Ne znamo ni sada šta čekaju, jer su vremenske prilike povoljne. Tvrde navodno da ne znaju lokaciju masovnih grobnica. Ja lično sam dala neke lokacije, međutim dobila sam odgovor da ta područja nisu deminirana. Oni primaju platu za to i neka traže da se izvrši deminiranje. Svaka majka želi da dođe do posmrtnih ostataka svoga djeteta, pa makar to bila i jedna kost.

Zločinci poput Karadžića godinama pričaju istu priču. Oni ne priznaju da se u Srebrenici desio genocid, da je ubijeno između osam i devet hiljada nevinih ljudi. Ja znam da se i u drugim mjestima desio genocid, ali Srebrenica je bila zaštićena zona i genocid se desio pred snagama Ujedinjenih nacija koji su trebali da je zaštite ” – kazala je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”.

11aprilzenesrebrenice004
Pored članica Asocijacije žena Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Tuzla koje su uz Žene Srebrenice svakog jedanaestog dana u mjesecu, danas su na mirnim protestima bile i žene iz Sarajeva, Kladnja, Olova, Kotorskog te članice ” Bosanske Sumejje”.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla