Mirni protesti Žena Srebrenice

zenesrebr001

Mirni protesti Žena Srebrenice

zenesrebr003
Kao i svakog jedanaestog dana u mjesecu, i danas su žene iz Udruženja građana „ Žene Srebrenice“ održale mirnu protestnu šetnju užim jezgrom Tuzle od Pinge do Trga žrtava genocida u Srebrenici. Noseći fotografije i jastučnice sa ručno izvezenim imenima svojih najmilijih koji su ubijeni ili su nestali u genocidu 1995. godine,  potsjetile su na svoju dugogodišnju potragu za istinom i pravdom, ali i na to da nikada neće zaboraviti šta se desilo u Srebrenici i okolini tog 11. jula prije 16 godina. 

zenesrebr002
Nakon toliko proteklog vremena kod mnogih majki preovladava bojazan da možda tu pravdu neće ni dočekati. Džemila Delalić iz Srebrenice je izgubila tri sina. Redovno dolazi na mirne proteste u Tuzlu, a boravila je i u Hagu na suđenju osumnjičenicima za genocid.

 – Molim cijeli svijet da otvori oči i da pogleda koliko je nišana u Potočarima. Ne mogu više da trpim laži. I Dodik se sada pretvara da je bolestan. Izgubila sam vjeru u pravdu. Mnogi krvnici još uvijek slobodno hodaju, niko neće da ih hapsi.

zenesrebr004Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja „ Žene Srebrenice, prokomentarisala je najnoviju situaciju u vezi sa navodnom bolešću haškog optuženika Ratka Mladića i postojanje mogućnosti za odgodu nastavka suđenja:

– Mi bismo željele da on dugo poživi i da dočekamo presudu odnosno da ga osude onako kako je to i zaslužio, ali to je ipak sve u Božijim rukama.

 

 

Uz majke Srebrenice danas su kao i svaki put bile članice AŽ OO SDA Tuzla kao i učenici Osnovne škole Simin Han koji su izveli kratak performans.

zenesrebr006
 

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla