Mirni protest Udruženja Žene Srebrenice

2sn

Mirni protest Udruženja Žene Srebrenice

Ni kiša koja neprestano pada nije spriječila žene Srebrenice da se okupe na još jednom mirnom protestu, koji se održava u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada se dogodio genocid u Srebrenici.

1sn
Podpredsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” Nura Begović kazala je kako Srebreničanke već 18 godina svakog 11-og u mjesecu vrše pritisak na domaće i međunarodne institucije da se otvori što više masovnih grobnica, identificiraju žrtve i uhapse ratni zločinci.

Neophodno je da društvo u Srbiji preuzme moralnu i političku odgovornost kako bi došlo do javnog priznanja genocida u Srebrenici, kazala je predstavnica Udruženja građanki “Žene u crnom” iz Beograda Staša Zajović. Delegacija ovog udruženja, kao i predstavnici nekoliko nevladinih organizacija iz Srbije, pružili su danas podršku majkama Srebrenice.

Mirnim protestima Udruženja građana “Žene Srebrenice” pridružli su se kao i svaki put članovi OO SDA Tuzla te predstavnici Organizacije porodica šehida i poginulih boraca iz Živinica kao i građani Tuzle.


Članice Asocijacije žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, predstavnice Magazina za ženu i porodicu Bosanska Sumejja te džematlijke, proučile su danas u Čaršijskoj džamiji hatma dovu za žrtve srebreničkog genocida.

tuzlarije.net