Mirni protest Srebreničanki: Ljudski život nema cijenu!

m8j6

Mirni protest Srebreničanki: Ljudski život nema cijenu!

Članice Udruženja “Žene Srebrenice” okupile su se danas u podne, kao i svakog 11. u mjesecu, u centru Tuzle, u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada je u Srebrenici počinjen genocid. Kolona je mirno krenula do Gradske česme, odnosno do Trga žrtava genocida Srebrenice, uz poruku: “Istina nama, kazna zločincima”.


Jedanaestog jula 1995. godine, kada se dogodio najkrvaviji genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, 42.000 stanovnika Srebrenice, ´zaštićene zone Ujedinjenih nacija´, napaćenih troipogodišnjom opsadom, predato je u ruke četnicima. Kao ishod ove krvave epizode u kojoj su Ujedinjene nacije, Evropska unija i većina zapadnih zemalja odigrale sramnu ulogu, ubijeno je i izmasakrirano više od 8.000 ljudi.

Organizacija Ujedinjenih nacija, Evropska unija, svijet, nikada neće sprati ovu crnu mrlju iz istorije čovječanstva, a mi, porodice, čiji su članovi na najbrutalniji način pobijeni iz ´zaštićene zone Srebrenica´ nećemo nikada zaboraviti ni oprostiti – navele su “Žene Srebrenice”.

p6wc
Nura Begović. potpredsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”, osvrnula se i na sudski proces o tužbi 8.000 preživjelih i predstavnika žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine protiv države Holandije čiji vojnici su u vrijeme zločina nad Bošnjacima u okviru mirovnih snaga Ujedinjenih naroda bili zaduženi za čuvanje mira u tzv. “zaštićenoj zoni Srebrenica”.

– Sve žrtve se nadaju da će biti pozitivan sudski ishod i da će biti zadovoljena pravda, upravo iz razloga što su već donesene presude u slučajevima porodica Mustafić i Nuhanović. Država Holandija se brani svim mogućim sredstvima. Mi smatramo da je to nemoralno i neiskreno prema žrtavama genocida. Dosta se špekuliše oko materijalne naknade, a nas najviše zanima da se utvrdi odgovornost države Holandije. Nikada se ne može govoriti o cijeni ljudskog života, nema tih para koje nam mogu vratiti naše najmilije – kazala je Begović.

Žene Srebrenice su podsjetile i na veliki broj zločinaca koji i dalje šetaju ulicama njihove Srebrenice i niko ne poduzima ništa da ih izvede pred lice pravde.

S.P.

(tuzlarije.net)