Mirni protest Srebreničanki: Ljudski život nema cijenu!

IMG 0048

Mirni protest Srebreničanki: Ljudski život nema cijenu!

Dijeljenje

Članice Udruženja “Žene Srebrenice” okupile su se danas u podne, kao i svakog 11. u mjesecu, u centru Tuzle, u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada je u Srebrenici počinjen genocid. Kolona je mirno krenula do Gradske česme, odnosno do Trga žrtava genocida Srebrenice, uz poruku: “Istina nama, kazna zločincima”.

IMG 0046
IMG 0047
Jedanaestog jula 1995. godine, kada se dogodio najkrvaviji genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, 42.000 stanovnika Srebrenice, ´zaštićene zone Ujedinjenih nacija´, napaćenih troipogodišnjom opsadom, predato je u ruke četnicima. Kao ishod ove krvave epizode u kojoj su Ujedinjene nacije, Evropska unija i većina zapadnih zemalja odigrale sramnu ulogu, ubijeno je i izmasakrirano više od 8.000 ljudi.

Organizacija Ujedinjenih nacija, Evropska unija, svijet, nikada neće sprati ovu crnu mrlju iz istorije čovječanstva, a mi, porodice, čiji su članovi na najbrutalniji način pobijeni iz ´zaštićene zone Srebrenica´ nećemo nikada zaboraviti ni oprostiti – navele su “Žene Srebrenice”.

Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”, zatražila je da ekshumiraju i identificiraju tijela njihovih najmilijih i da se provede pravda. – Ovih dana nije jednostavno biti u Srebrenici, posebno kad si sam u kući, nikad ne znaš kad ti neko može upasti u kuću, pored moje kuće deset dana su trojica policajaca, niko nije prošao da ga nisu zaustavili, upadaju u kuće, hapse – naglasila je Ćatić, te ocijenila da je aktuelna situacija u Srebrenici smišljena da se napravi smetnja u obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici.