Mirni protest Žena Srebrenice

srebrenicaapril2016001

Mirni protest Žena Srebrenice

Dijeljenje

Članice Udruženja Žene Srebrenice organizirale su danas u Tuzli, kao i svakog 11. u mjesecu, mirnu protestnu šetnju u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada se dogodio genocid u Srebrenici.

Ovo je prvo okupljanje Srebreničanki nakon što je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), nekadašnji predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant Vojske RS-a, Radovan Karadžić pred Haškim tribunalom osuđen na kaznu od 40 godina zatvora.

Pravda ni nakon dvadesetijednu godinu nije zadovoljena.

srebrenicaapril2016002

srebrenicaapril2016004
IMG 3310
– Ogorčene smo odlukom Haškog tribunala vezano za Radovana Karadžića. To je jedan politički sud i sramotno je da je jednom takvom zločincu izrečena kazna od 40 godina zatvora. Mi nismo zadovoljne ni procesom identifikacije i ekshumacije. Prošle godine niti jedna masovna grobnica nije otvorena. Identifikacija također dosta sporo ide, a većina porodica još uvijek nije došla do posmrtnih ostataka svojih najmilijih. Porodice već posustaju, mnoge majke su bolesne i nisu u prilici doći na naša mirna okupljanja – ističe predsjednica Udruženja Žene Srebrenice Hajra Ćatić.

Uz majke Srebrenice redovno su članice Asocijacije žena Gradskog odbora SDA Tuzla.

srebrenicaapril2016005
– Svakog 11. dana u mjesecu mi smo uz majke Srebrenice. Htjela bih naglasiti da mi i 11. juli svake godine obilježavamo na ovom istom mjestu kada ovdje nema Žena Srebrenice jer one tada budu u Potočarima. Potrudimo se da prigodnim programom obilježimo taj datum i trudimo se da ovaj ovdje prostor ne bude prazan tog dana. Evo i sada koristim priliku da pozovem sve one koji mogu tada da nam se pridruže kada mi sa Asocijacijom mladih SDA Tuzla čitamo imena onih koji se taj dan kopaju. Jako je važno da se genocid ne zaboravi i da se stalno spominje. Nama je jasno da mi ovim našim okupljanjem ne možemo ništa postići što se tiče Tužilaštava, Haga itd. nego želimo da probudimo svijest najprije Tuzlaka da je jako važno da Tuzlaci i Tuzlanke ovo ne zaborave i da ova okupljanja podržavaju. Mi ćemo ovdje dolaziti dok god se ne pronađe posljednji nestali Srebreničanin i dok god posljednji osumnjičeni za zločin ne bude osuđen – kazala je predstavnica Asocijacije žena SDA Tuzla i članica Izvršnog odbora SDA Tuzla Senada Šahović.

U mirnoj šetnji, najmasovnijoj do sada, pridružili su se i članovi nekoliko udruženja iz Srebrenika, Žepča, Brčkog, Mostara, Odžaka i Turske.

srebrenicaapril2016003